Stát získal soukromou sbírku po zesnulém sběrateli umění. Obsahuje díla Švabinského, Boudy či Reynka

Česká republika získala jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek české grafiky. Jde o pozůstalost po domažlickém gymnaziálním profesorovi, malíři a milovníkovi výtvarného umění Ervínu Ježkovi, jejíž hodnota je přes deset milionů korun. Ježek zemřel v roce 2016 bez zákonných dědiců a bez zanechání platné závěti. Jeho sbírka obsahovala mimo jiné díla Maxe Švabinského, Cyrila Boudy či Bohuslava Reynka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Reynek, Kočka na zdi (1957, suchá jehla, 130 x 200 mm)

Jedno z děl Bohuslava Reynka - Kočka na zdi | Foto: Galerie hlavního města Prahy

Majetkový úřad nabídne umělecká díla státním muzeím a galeriím. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o tom ve středu informoval v tiskové zprávě.

„V prvé řadě bylo nutno zajistit přesun uměleckého fondu do příznivějších podmínek pro skladování i úschovu. Byl proveden odborný soupis rozsáhlé umělecké sbírky a dalších cenných movitých věcí soudním znalcem. Přesunem fondu a další náročnou odbornou péčí se podařilo zachovat jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek české grafiky v republice.“

Radek Ležatka (mluvčí majetkového úřadu)

Ježkova sbírka uměleckých děl čítala přes 2800 grafik, grafických listů, olejů, pastelů, akvarelů a kreseb. 

Sbírka podle informací úřadu obsahuje díla autorů české grafiky, jako byli Max Švabinský, Bohumír Jaroněk, Cyril Bouda, Ludmila Jiřincová, Tavík František Šimon, Vincenc Beneš, Bohuslav Reynek a mnoho dalších.

„Je doplněna kvalitními přetisky evropských a světových významných autorů například Rembrandt van Rijn,“ uvedl Ležatka. Součástí sbírky jsou i práce regionálních výtvarníků Jana Paroubka, Františka Michla a Karla Kuneše.

Stát v pozůstalosti získal i díla samotného Ježka, který výtvarně tvořil od padesátých let až téměř do své smrti. Věnoval se také přípravě přednášek o dějinách malířství, sochařství a architektury ve výuce výtvarné výchovy na domažlickém gymnáziu.

Vědci našli místo, kde van Gogh namaloval svůj poslední obraz. Pomohla přes sto let stará pohlednice

Číst článek

Podle informací z kroniky na webu města Domažlice Ježek zemřel 22. srpna 2016. Narodil se v roce 1928 v Chicagu v USA. Kromě sbírky byl v takzvané odúmrti také nemovitý majetek v Domažlicích.

Majetek, který zůstal po zemřelých bez přímých dědiců či závěti, je jedním ze zdrojů příjmů majetkového úřadu. Dále ho tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb.

Loni stouply příjmy Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o 11 procent na 1,48 miliardy a byly třetí nejvyšší od vzniku úřadu v roce 2002. Největší část pocházela z prodeje nepotřebných státních nemovitostí.

Letos v pololetí stouply příjmy úřadu meziročně o 351 tisíc na 770 milionů korun, přičemž na celý letošní rok má naplánované příjmy 910 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme