OBRAZEM: Sledujte provoz, buďte vidět! Policisté se na horské silnici zaměřili na motorkáře
Preventivní dopravní akce v Adolfově zaměřená na motorkáře. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Ústecký kraj – Nepříliš rušnou horskou silnicí v Adolfově na Ústecku projíždí skupina motorkářů. Je slunečné středeční odpoledne, ideální počasí pro vyjížďku. Při výjezdu z obce se dostávají ke stanovišti policie a Besipu, kde se podrobují kontrole.

Právě na bezpečnost motorkářů se zaměřili policisté krajské dopravní služby společně s kolegyněmi z oddělení tisku a prevence. Po kontrole dokladů a dechové zkoušce – během naší reportáže bylo u každého zkontrolovaného motorkáře vše v pořádku – následovala možnost vyzkoušet si krátký test, poté dostávali motorkáři drobné dárky. Reflexní kšandy i malé lékárničky.

„Policisté se dnes zaměřili na zážitkové cesty po vrcholcích Krušných hor. Motorkáři zde při svých cestách sledují krajinu, užívají si prostředí. Z našich zkušeností víme, že se většinou nedopouštějí žádného protiprávního jednání, ale i je chceme upozornit na úskalí a nebezpečí. Chceme na ně apelovat, aby sledovali silniční provoz a dbali na bezpečnost svoji i ostatních účastníků provozu,“ vysvětluje zástupce vedoucího krajské dopravní služby Martin Sochr.

Foto

Nehody motorkářů mívají často vážné důsledky. Motocykl má proti automobilu jen minimum ochranných prvků, proto je důležité dbát na správné vybavení a bezpečnost. I proto se mohli motorkáři na místě seznámit i s airbagovou vestou určenou právě pro ně. Jde o vestu v reflexním zpracování s plynovou bombičkou a pojistkou, která se připojí k pevné části motocyklu. Při nehodě a pádu jezdce nebo spolujezdce dojde k jejímu vytržení a okamžitému nafouknutí částí kolem krku, páteře či beder. „Jde o bezpečnostní prvek, který stále častěji využívají například policejní motocyklisté či strážníci, ale dostává se i mezi veřejnost. Velkému rozšíření zatím zřejmě brání cena okolo 12 tisíc korun. Ne všichni motorkáři chtějí do své bezpečnosti takto investovat,“ řekl Milan Stehlík, krajský koordinátor Besip Ministerstva dopravy pro Ústecký kraj. Jde přitom o dvanáct tisíc, které mohou motorkáři zachránit život.

Z aktuálních statistik vyplývá, že za prvních sedm měsíců letošního roku evidují policisté v Ústeckém kraji 5772 dopravních nehod. Je to o 668 méně než za stejné období loňského roku. Z tohoto celkového počtu mělo na nehodách podíl 102 motocyklistů. Zde je mírný nárůst o devět havárií proti loňsku. Tragicky skončila jízda dvou z nich, těžce zraněno bylo 13 osob. Jsou to čísla prakticky stejná jako vloni. Pozitivní zkoušku na alkohol mělo osm motorkářů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru