Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Jiří Stanislav

    V roce 2008 coby starosta Horních Dubňan na Moravě. Foto Daniel Smola

    Jiří Stanislav

    3. 12. 1946 Ivančice – 1. 8. 2020

    Herec, moderátor, mim, scenárista a politik, bývalý generální převor mezinárodního řádu Křižovníků s červeným srdcem – Cyriaků.

    Do patnácti let žil s rodiči v Horních Dubňanech. Po přestěhování do Ostravy pracoval jako hasič – záchranář. Poté nastoupil na vojenskou školu, kterou však ze zdravotních důvodů nedokončil a nastoupil  jako herec-elév v ostravském Divadle Petra Bezruče. Na základě toho byl v roce 1967 přijat na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění do studijního oboru činoherní herectví. Jako student několikrát vystoupil na jevišti brněnského Divadla Jiřího Mahena (dnes NdB).

    Tři dny po srpnové okupaci roku 1968 – ještě coby student JAMU – emigroval do Rakouska a poté do Kanady. Tam se zpočátku věnoval pantomimě, později sloužil v kanadské armádě a pracoval jako asistent ministra financí Johna Turnera, který se později stal premiérem. V roce 1978 se přestěhoval do Anglie, kde studoval na hasičské akademii a sloužil jako záložní hasič u Londýna. Kromě toho hrál v mnoha filmech a spolupracoval s BBC jako externí hlasatel stanice Volá Londýn. Později se ale opět vrátil do Kanady, kde učil na univerzitě v Ottawě. V roce 1991 se přestěhoval do USA, kde znovu absolvoval hasičskou akademii a stal se hasičem-záchranářem u New Yorku. Do Česka se natrvalo vrátil v roce 2000.

    Zcela vpravo ve filmu Tvrdá fuška (r. Jerzy Skolimowski, 1982). V tomto britském filmu hlavní roli hrál Jeremy Irons (druhý zleva). Foto archiv

    Ve filmu se poprvé objevil čtrnáct let po emigraci v britském snímku Tvrdá fuška z roku 1982. Jeho hereckým kolegou byl slavný Jeremy Irons. Film o Polácích pracujících v Anglii slavil úspěch na festivalu v Cannes. Prosadil se i v úspěšném britském TV-seriálu o dobývání Jižního pólu Nejvzdálenější místo na Zemi (r. Ferdinand Fairfax, 1985), v němž hlavní role ztvárnili Hugh Grant či Martin Shaw. Ve známé sérii o Supermanovi vystoupil na začátku čtvrtého pokračování – Superman 4 (r. Sidney J. Furie, 1987). Představoval sovětského kosmonauta, jehož při nehodě přiletěl zachránit Christopher Reeve coby Superman a dopravil jej v pořádku zpátky do rakety. Vystoupil i ve snímku Nesnesitelná lehkost bytí podle románu Milana Kundery (r. Philip Kaufman, 1988).

    Vlevo během natáčení filmu Bílé noci (r. Taylor Hackford, 1985) s Isabellou Rossellini a Michailem Baryšnikovem. Foto rodinný archiv

    Byl právníkem v romantickém americkém filmu Princ a já 2 (r. Catherine Cyran, 2006) či agentem Winklerem v thrilleru Čtvrtý protokol (r. John MacKenzie, 1987). Podle skutečných událostí napsal námět a spolupracoval na scénáři britsko – amerického TV-seriálu Mishy Williamse Hranice (1987),  který získal na televizním festivalu v Cannes Stříbrnou růži. Po roce 1989 se vrátil do Československa, byl občasným hostem Městských divadel pražských – například v adaptaci Švandrlíkových Černých baronů – a občas hrál v TV-seriálech. Zahrál si například trenéra v TV snímku Svlékání kůže (r. Milan Růžička, 1991). Jeho asi nejznámější domácí rolí byla postava majitele právnické firmy z televizního seriálu Velmi křehké vztahy (r. Jiří Adamec, 2004-2010).

    Generální převor mezinárodního řádo Křižovníků s červeným srdcem – Cyriaků. Foto Ciriaci

    Po návratu do vlasti byl pověřen funkcí velvyslance Severoamerické obchodní komory a pracoval jako poradce zahraničního oddělení Senátu České republiky. Od roku 2000 žil v Horních Dubňanech na Moravě, odkud pocházel, určitý čas byl starostou této obce i místních dobrovolných hasičů.

    Byl generálním převorem mezinárodní řádu Křižovníci s červeným srdcem – Cyriaků (více zde). K jeho veřejně prospěšným aktivitám patřilo též působení v Československé obci legionářské a ve Společnosti generála Ludvíka Svobody. Letos zasloužil o to, že v zámku v Polici na Třebíčsku vzniklo muzeum zpěváka Waldemara Matušky. A také se jako generální převor řádu cyriaků postaral o to, že na stejném zámku bylo zpřístupněno muzeum britského Královského letectva (RAF).

    U vstupu do Evropského centra armádního generála Karla Janouška, sídla Cyriaků. Foto archiv

    Byl nositelem čestné funkce Emeritní Generální převor CCy a držitelem Zlaté medaile cti, jednoho z nejvyšších vyznamenání státu Vatikán – Pro Ecclesia et Pontifice udělené papežem Františkem. Vyznamenání mu osobně předal arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka. Byl také nositelem Záslužného kříže ministra obrany, Medaile Otakara II. a několika dalších legionářských ocenění.

    Jeho ženou byla Jessica Horváthová, která v roce 1990 založila hereckou agenturu Cine-Jessy. Děti (z jeho strany) neměli.

    Zemřel náhle.

    Poslední rozloučení se uskuteční v pátek 14. srpna v 11.15 v obřadní síni krematoria v Praze Motole.

    /Pro i-DN z více veřejných zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 5. srpna 2020

    Komentáře k článku: Zemřel Jiří Stanislav

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,