Duben

Recenze: Mladý gangster

Vydáno dne 06.08.2020
Film pojednávající o nejmladším informátorovi FBI v historii lidstva!

 










 

Takhle, není to až tak dramatické ani komické, protože mu nejsou čtyři, není mu šest a dokonce mu není ani deset. Rick Wershe Jr. se dostal do hledáčku federálů ve věku čtrnácti roků, neboť s nimi nechtěl spolupracovat jeho otec, jenž obchodoval se zbraněmi. Malý Ricky se hodně kamarádil s Afroameričanky a hlavně Afroameričankami ze sousedství. Brzy začal kšeftovat s drogami, které mu přitom dodávali sami agenti, aby dopadli dealery, na které měly spadeno. No, ale jak jednou na takovém místě přičichnete k penězům, složitě se hledá cesta ven. Tím spíše, když považujete svého otce za břídila. Tím spíše, když si myslíte, že jedině prachy dokážou zajistit, aby se vrátila ségra-závislačka. Tím spíše, když vás má pod palcem FBI.

Té ségře je později věnováno více prostoru. Otce nesnáší, matka od všech dávno utekla. Setkává se týpkem, který ji zásobuje drogami. Po roce braní se hodně změnila (skoro jako Magnea v Nech mě padnout). Neuvažuje zrovna o návratu domů – možná i proto, že v baráku hned naproti bydlí její nevrlý děda s neprůbojnou babičkou (spíše cameo Bruce Derna a Piper Laurie). V každém případě malý Rick ji má pořád rád a později se velmi uvěřitelným způsobem promění i jeho vztah k otci, takže by byl šťastný, kdyby byli všichni spokojená rodinka. Příležitost bude, jenže Mladý gangster není rodinný film … Tedy ne v klasickém slova smyslu.

Tenhle počin, který se v originále jmenuje White Boy Rick právě proto, že se ten hlavní klučina hodně pohyboval mezi černochy a v černoškách, se tvářil tak, že by mohl mít dost blízko k Black Mass: Špinavé hře. Rozdíl je pouze v působišti – tady Detroit (proto ten přízvuk), tam Southie, neboli jižní Boston, který vypadá přátelštěji. Oba projekty se odehrávají v 80. letech. James „Whitey“ Bulger byl také informátorem FBI, ačkoli spíše čerpal informace od nich, než že by jim nějaké zásadní dodával. Jenže Rick mladší nikdy nebyl hlavou polosvěta (vlastně on to ani už není polosvět), což je pochopitelné, když byl ještě dítě, že ano?!? Po zatčení některých osob možná měl docela našlápnuto, avšak v některých ohledech nebyl holt z nejbystřejších.

 










 

Na druhou stranu v celém tomto případu rovněž sehrála negativní roli FBI, byť v jiném smyslu, než tomu bylo u Bulgera, který se šestnáct roků úspěšně a promyšleně skrýval, aby byl nakonec přeci jen dopaden a v roce 2018 brutálně zavražděn spoluvězni. Scott Cooper odvyprávěl Black Mass: Špinavou hru velice poctivě se dbaním na téměř každičký detail. Bylo znát, že celý případ důkladně prostudoval a díky obsazení jsou precizně vyobrazeny i vztahy mezi postavami. Yann Demange, který předtím zaujal dramatem ´71, nám příběh Wersheho juniora zprvu servíruje poměrně chaoticky, přičemž mu nepomáhá ani kameraman. Teprve po jedné zásadní dějové události dostane film ucelenější tvar. Dokonce začnou fungovat i ty občasné snahy o humor. Každopádně je jasné, že i scenáristé rozhodně mohli celkově vzato odvést lepší práci.

Mladý gangster je takhle v podstatě standardně dobrá gangsterka, která se v ničem příliš neodlišuje od většího počtu dalších dobrých gangsterek. Přitom i v téhle se obsazení povedlo. Na věrohodnosti přidává obsazení vesměs neznámých tváří, včetně debutanta Richieho Merritta v hlavní roli. Kromě uvedených tvoří výjimku ještě Rory Cochraine, Brian Tyree Henry, Jennifer Jason Leigh. A samozřejmě Matthew McConaughey, u něhož ani není potřeba psát, že v poslední dekádě neskutečně vyzrál a teď zahraje výborně cokoli a kohokoli. Objeví se tady několik narážek na fungování společnosti a v závěru promluví sám skutečný titulní „hrdina“. Mladý gangster rozhodně má co říct, byť si to patrně diváci přeberou po svém.

FOTO: cinema.de
Hodnocení autora: 8/108/108/108/108/108/108/108/108/108/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz