Koronavirus ovládl české dezinformační weby. Terčem číslo jedna byla Evropská unie

Napsal/a Jan Žabka 6. srpna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Mediálním tématem číslo jedna byl v první polovině roku koronavirus. Českým alternativním a dezinformačním webům posloužil jako zdroj inspirace pro konspirační teorie nebo jako argument pro kritiku údajné neschopnosti Evropské unie. Vyplývá to ze studie organizace Prague Security Studies Institute. “Konspirace se netýkaly České republiky, protože je snazší je ověřit,” říká její programový manažer Jonáš Syrovátka.

Přes 2500 článků na téma COVID-19 si mohli fanoušci alternativních informací od začátku března do konce května přečíst na osmi českých webech, které jsou spojovány s šířením dezinformací a zavádějícího obsahu. Jmenovitě jde o stránky AC24, Aeronet, Česko Aktuálně, Důležité 24, Nová Republika, Protiproud, Zvědavec a českou pobočku ruské informační agentury Sputnik. 

Největší podíl článků na sledované téma patří webu Sputnik. Ten jich publikoval 1600. Nižší počet publikovaných článků na ostatních serverech však neznamená menší zájem webu o téma, ale souvisí s tím, že na nich obecně vychází méně textů. „Míra pozornosti byla u většiny sledovaných webů relativně podobná,“ píše se ve studii.

Organizace Prague Security Studies Institute tyto články, které tvoří více než polovinu z celkového tehdejšího obsahu zmíněných webů, analyzovala. Zjistila, že je lze rozdělit do tří kategorií: 1. články o vývoji situace 2. texty o zahraničních reakcích na pandemii a 3. konspirační teorie.

Ruský zázrak

V první kategorii se objevují z velké části články zaměřené na vývoj situace v České republice. Jde například o informace o počtech nakažených, zavádění a následném rozvolňování restriktivních opatření nebo o dopadech pandemie na českou ekonomiku. Tyto články byly podle výzkumníků ve většině případů pouze informativní a neobsahovaly příliš sporných tvrzení. 

Pozornost alternativních webů si získal i vir samotný, konkrétně jeho vlastnosti a vývoj potenciální vakcíny. Tato témata byla častokrát doplněna o výroky ruských a čínských vědců. Zároveň se objevovala především na serveru Sputnik CZ, který je přímo napojen na ruský Kreml. 

Druhou kategorii, texty o tom, jak pandemii zvládají v zahraničí, tvoří především kritika Evropské unie. Ta „byla vykreslována jako zbytečná instituce, jenž kvůli své těžkopádnosti nezvládla včas reagovat na nastupující pandemii a nedokázala pomoci členským státům“.

Svůj kritický podíl však získaly také Spojené státy nebo Slovensko. Zatímco USA podle webů pandemii nezvládly a byly sobecké v otázce mezinárodní pomoci, slovenská vláda byla kritizována hlavně v souvislosti s premiérem Igorem Matovičem. Jeho osobní vlastnosti měly totiž údajně zhoršovat tamní situaci.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Naopak pozitivní hodnocení si od webů vysloužila Čína a Rusko. Obě země byly vyzdvihovány, že situaci zvládly s přehledem a za jejich pomoc pandemií postiženým státům – tedy včetně USA. Zajímavým vývojem podle studie prošly informace o situaci v Rusku: „Poté, co počty nakažených v této zemi začaly rychle stoupat, sledované weby se vývojem tamní situace víceméně přestaly zabývat.“

Zase ten Bill Gates

Samostatnou kapitolu pak na sledovaných webech tvoří konspirační teorie. Ty se objevily ve 145 článcích, přičemž nejvíc jich publikovaly servery Aeronet a Zvědavec. Weby přitom ve většině případů nebyly při jejich tvorbě příliš originální – využívaly témata rezonující i na zahraniční dezinformační scéně.

Nejčastěji tak šlo o dezinformační témata spojená s miliardářem Billem Gatesem, který chce z pandemie podle konspirátorů finančně profitovat prodejem vakcíny nebo ji využívá k očipování obyvatelstva.

Právě zakladatel společnosti Microsoft se v době koronavirové pandemie stal nejčastěji trefovaným terčem i zahraničních dezinformátorů. Vyplývá to z jiné studie o šíření dezinformací během pandemie koronaviru, kterou vydalo pět nezávislých organizací zabývajících se ověřováním faktů v evropských médiích.

„Konspirační teorie o Gatesovi mohla být úspěšná, protože její protagonista je globálně známý a zároveň se oblasti očkování věnoval a je možné dohledat jeho výroky o riziku spojeném se globální pandemií,“ vysvětluje výzkumník Jonáš Syrovátka pro HlídacíPes.org. Gates, jakožto jeden z nejbohatších lidí na světě, podle něj spadá do populárního tématu „bohatí a mocní chtějí využít krizi ve svůj prospěch“.

Absence českých témat

Druhým nejpopulárnějším konspiračním tématem na sledovaných webech byl údajný umělý vývoj viru v USA a jeho využití jako biologická zbraň namířena proti Čínské lidové republice.

Specifickou sortu na závěr monitorovaného období dále tvořily antisemitské konspirace. Podle nich tajné židovské spolky využívají koronavirus k vyhlazení bílé rasy a převzetí kontroly nad zadluženými národními státy. Tyto teorie se objevily výhradně na webu Aeronet.

Specificky českým reáliím se podle studie nevěnoval žádný z analyzovaných konspiračních textů. Podle Syrovátky to mohlo být dáno rychlým vývojem situace, což zkomplikovalo vytvoření dlouhodobě funkčního narativu, případně i relativně mírným průběhem epidemie v Česku.

Za důvod lze považovat ale například i to, že přebírání obsahu cizích konspiračních zdrojů je pro tyto weby snazší a zároveň to do jisté míry zaručuje ověřený úspěch. „Tento přístup je mimo jiné i časově a intelektuálně úsporný a umožňuje daným webů ,chrlit‘ denně potřebný počet textů, které udrží existující čtenářskou obec,“ říká Syrovátka s tím, že konspirace zasazené do českého kontextu lze jednodušeji ověřit, a nemusí tak být pro jejich tvůrce příliš efektivní.

Virus neexistuje, ale migranti nám ho tady šíří

Analyzované weby nejsou jediné, které v době koronavirové pandemie šířily konspirační teorie. Expert na dezinformace Jaroslav Valůch, který se společně s iniciativou C19 Dezinfoservis také v době nouzového stavu věnoval ověřování informací na české dezinformační scéně, zmiňuje například web Arfa. „Ten byl podle mě nejaktivnějším dezinformačním zdrojem s největším dosahem. Umně sázel jednu konspiraci za druhou, a ačkoli jich hodně bylo převzato ze zahraničí, měl i české,“ říká.

Jako příklad uvádí konspirační teorii o tom, že měl virus zasáhnout pouze nemuslimské země. Vzhledem k tomu, že v podstatě každá země na světě eviduje nějaký počet nakažených a jsou mezi nimi i muslimské země jako Turecko, Írán, Irák nebo Saúdská Arábie, jde o evidentně falešnou zprávu.

Valůch doplňuje i další témata, která zaznamenal během činnosti iniciativy C19 Dezinforservis. Za velmi populární považuje propojení pandemie s migrací: „Psalo se, že migranti v Evropě schválně kýchají na bílé seniory, aby uspíšili vymření evropské populace, nebo že do Evropy míří nová vlna úmyslně nakažených uprchlíků.“

Výrazně se podle něj šířily i teorie kolem tvrzení, že virus vůbec neexistuje a statistiky nakažených jsou falešné.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)