Snímky z Egypta, Ugandy i Panamy přivezli fotografové spolku Člověk a víra do Budějovic

6. srpen 2020 07:29

Jak žijí církve u nás, ale také v Egyptě, Ugandě nebo v Panamě, zachycují fotografové ze spolku Člověk a víra. Putovní výstava jejich snímků má do 16. srpna zastávku v Českých Budějovicích.

Expozice představuje 54 velkoformátových fotografií a dalších sto fotografií na digitální obrazovce. Zájemci si je mohou prohlédnout v chodbě dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí.

Snímky zachycují život různých církví během jednoho roku. „Mně se například líbí tato fotka z Ugandy. Je to řádová sestra, která klečí před křížem, a její pohled na kříž je úplně úžasný,“ ukazuje Petr Polanský ze spolku fotografů.

Čtěte také

Většina snímků pochází z České republiky, některé ale vznikly v zahraničí. „Máme něco ze Slovenska, Egypta, Panamy a Ugandy,“ vyjmenovává Petr Polanský.

Fotografové vše fotí zadarmo. Svou činnost berou jako službu Bohu. „Úplně hlavním úkolem je roznášet evangelium pomocí fotografií,“ vysvětluje vedoucí fotografů v českobudějovické diecézi Michal Klečka.

Jednou z autorek je Mirka Dolanská. „Pořídila jsem si takový základní fotoaparát a zjistila jsem, že je to super. Posouvá mě to dál, baví mě to, naplňuje a získávám spoustu nových přátel, zážitků a zkušeností,“ vypráví.

Přes sto členů spolku si fotografie navzájem schvaluje, a tak se stále učí a posouvají. Na výstavu pak formou anonymního hlasování vyberou ty nejlepší snímky.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související