MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Kvůli současné pandemii koronaviru nebudou přihlížet nejpopulárnějšímu závodu motocyklů z tribun žádní diváci. Sledovat závodníky na Masarykově okruhu v Brně budou lidé pouze v televizi. Zároveň platí v celém areálu přísná opatření jak pro týmy závodníků, tak pro pracovníky.

„Pro všechny je tento ročník velmi specifický. Prakticky neustále dostáváme od promotéra závodu nové poznatky k organizačnímu uspořádání,“ vysvětluje novinářům ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Hlavním promotérem MotoGP je španělská firma Dorna Sports. Právě ta nepovolila vstup divákům.

„Zakázat vstup divákům bylo už od počátku jednání podmínkou Dorny,“ komentuje pro novináře hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Současná česká nařízení by totiž omezenou přítomnost diváků umožňovala. „Pokud by tam lidé šli, tak bychom stáli před rozhodováním, koho pustit a koho ne,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková na tiskové konferenci. „Takže jsme toto rozhodnutí vítali,“ doplňuje.

Personál je průběžně testován a sleduje je mobilní aplikace

Zvýšená bezpečnostní opatření platí i pro personál. Veškeří zaměstnanci byli podle vyjádření zástupců pořadatelů otestováni na přítomnost viru v těle a každý den se příchozím kontroluje teplota. „Všichni, co se pohybují po paddocku, jsou rozděleni do skupin, abychom zamezili jejich prolínání,“ popisuje režim Ulmanová.

Pomoci s monitorováním onemocnění covid-19 u zaměstnanců okruhu má i mobilní aplikace. Tu si jsou všichni zaměstnanci povinni nainstalovat. „Ta aplikace následně sleduje mou trasu nebo zaznamenává naměřenou teplotu,“ uvedla Ulmanová. Mobilní aplikace byla taktéž podmínkou Dorna Sports.

Počet lidí, kteří se starají o chod okruhu, se ale nezměnil. Stále jich je přítomných kolem dvou tisíc. Nicméně v areálu nebude obsluha stánků s občerstvením a pracovníci cateringu celkově. Navíc se podle Ulmanové snížil počet lidí, které si týmy přivezou. Normálně mají všechny týmy dohromady kolem 3 500 lidí, tento rok jich bude kolem 1 200.

„Testováni jsme byli naposledy v pondělí, předtím v neděli. Zda nás budou testovat každý druhý den, nevíme. Výsledky nám řeknou skrz aplikaci do dvou dnů,“ říká Ulmanová.

Grand Prix v Brně i v příštím roce

Všechny prodané vstupenky na letošní ročník Grand Prix České republiky budou platit příští rok. Po jednáních s promotérem se totiž organizátoři dohodli, že se v Brně uskuteční závody i v roce 2021. Tento rok měla totiž smlouva mezi Dorna Sports a Spolkem pro GP Brno, který je hlavním pořadatelem brněnské Velké ceny, vypršet.

„Naším cílem bylo pro tyto dva ročníky vyjednat takové podmínky, které budou přijatelné pro všechny a zároveň umožní fanouškům motosportu si v roce 2021 užít naplno atmosféru Velké ceny,“ uvádí Šimek. Povedlo se zejména vyjednat nižší zalistovací poplatek.

Ten měl v letošním roce činit 4,6 milionu eur. Roky následující měl dosahovat částek v rozmezí osmi a devíti miliony eur. Nakonec se povedlo dojít k dohodě, která umožní pořádat letošní ročník za jeden milion eur a v roce příštím za šest milionu eur.

Podle Vaňkové je největším příjemcem daňových výnosů z MotoGP stát, ale není do příprav nijak zapojen. „Chceme dosáhnout garance zapojení státu do úhrady zalistovacího poplatku. Ideální by bylo, pokud by se stát stal dalším členem pořádajícího spolku, o což budeme usilovat,“ popisuje plány.

Místo diváků reklama

Organizátoři také poukazují na možnost propagace České republiky, Jihomoravského kraje a města Brna ve světě. „V současné době probíhají práce na vzhledu digitální reklamy, která se bude týkat Česka i Brna,“ osvětluje Ulmanová.

Na možnosti přínosu Velké ceny poukazuje i Šimek. „Mohl by to být impulz pro oživení turistického ruchu a pohostinství v celém kraji,“ říká.

Letošní ročník motocyklových závodů měl oslavit i velká výročí. Tento rok totiž uplyne sedmdesát let od chvíle, kdy se závodní motocykly v Brně rozburáceli poprvé. Předtím vévodily Masarykově okruhu pouze automobily. Od zapojení Brna do Grand Prix uplynulo tento rok pětapadesát let. Po nizozemském Assenu je tak brněnská Velká cena druhým nejtradičnějším a stále aktivním dějištěm nejpopulárnějších závodů motocyklů.

Bohužel letos je diváci mohou sledovat pouze v televizi. První trénink se na okruhu uskuteční v pátek a kvalifikace proběhnou v sobotu. V neděli 9. srpna následně proběhne hlavní závod.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
Ilustrační foto

Poplatek za MotoGP se může zdvojnásobit. Hrozí konec závodů v Brně?

Promotér mistrovství světa v závodech silničních motocyklů Dorna má představu, že od roku 2021 zvýší takzvaný zalistovací poplatek na dvojnásobek, tedy na devět milionů eur (asi 230 milionů korun). Uvedl to dnes na mimořádném zastupitelstvu náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Více souvisejících

MotoGP Brno sport motorky Automotodrom Brno Bohumil Šimek (ANO) Markéta Vaňková (ODS Brno)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy