Skála Halířka nad Dalešickou přehradou je plná vzpomínek na trampskou historii

Už téměř 40 let je zatopené údolí řeky Jihlavy mezi Vladislaví a Mohelnem na Vysočině. Na doby před Dalešickou přehradou vzpomínají hlavně trampi, kteří tady měli svůj ráj.

Na Halířově skále, řečené Halířka, si vytvořili pietní místo, kde se pravidelně scházejí, a u ohně, za zvuků starých trampských písní, dál udržují tradici.

Od Koněšína k Vladislavi

Když půjdete polními cestami od Koněšína na Třebíčsku směrem k Vladislavi, narazíte v lese na nádherný přírodní amfiteátr. Halířka je nejen úžasnou vyhlídkou na hladinu Dalešické přehrady a její okolí, ale i místem, které si trampové vybrali pro svá vzpomínková setkávání.

„Naši třebíčští kamarádi tehdy v roce 1989 přišli s myšlenkou vybudovat mohylu, kdy každý příchozí na památku kamarádů kámen,“ říká šerif Spojených třebíčských trampských osad Michal Krpálek.

Desítky cedulek připomínají zesnulé kamarády

Sestoupíme-li po několika kamenných schůdcích níž, ocitneme se v samém srdci přírodního amfiteátru. Stojí tu dva totemy, vlajkový stožár a samozřejmě ohniště. Na skále jsou připevněné desítky cedulek se jmény, přezdívkami a daty.

„To jsou naši kamarádi. Když zemřou, tak se na věčnou památku na skálu umístí cedulka s jejich jménem a osadou, ze které pocházeli,“ vysvětluje Michal Krpálek.

Na Halířce trampi udržují trampské tradice

Třebíčští trampové se na Halířce pravidelně scházejí a na kamarády vzpomínají. Vyprávějí si i o zašlých časech, kdy ještě v údolí nebyla přehrada, a trampské chaty stály u břehu řeky, které tady říkali Stříbrná řeka.

Vše se samozřejmě odehrává podle trampských tradic a pravidel, za zvuků písně Vlajka. Michal Krpálek s nadšením popisuje, jak je to krásné, když všichni stojí na svazích, dole hoří oheň a hudba se krásně nese. 

Lavička na skále nabízí pohled na Dalešickou přehradu

To ale není vše, co Halířka příchozímu nabízí. Stačí ujít pár kroků a ocitnete se na hraně srázu. Dole pod vámi se leskne hladina přehrady.

Trampové tady postavili dřevěnou lavičku, ze které se vám určitě nebude chtít vstávat. Ten pohled je neskutečně uklidňující.