Ústecký kraj: Počet nehod motorkářů stoupá. Proto se policisté zaměřili na jejich kontroly

6. srpen 2020 10:08

Oproti loňskému roku přibylo letos v Ústeckém kraji nehod motorkářů. Policisté jich řešili za prvních 7 měsíců roku celkem 102. Celkově přitom počet nehod meziročně klesá. Právě kvůli vyšší nehodovosti se teď policisté na motorkáře v kraji častěji zaměřují.

Jednou z preventivních akcí byla i kontrola motorkářů v Adolfově v Krušných horách na Ústecku. Místo je totiž vyhledávané pro vyhlídkové jízdy.

Na odpočinkovou jízdu se vydal i motorkář Dušan Erban z Ústí nad Labem. Preventivní akce policie vítá.

„Všichni říkají, že motorkáři za všechno můžou, a já si to nemyslím. Řekl bych, že je to tak půl na půl. Z poloviny je to tím, že motorkáři jedou rychle, zběsile, riskují. Často je to také tím, že ta auta, nebo kamiony, nevidí. Teď jsem zažil, že v jedné obci, kde je padesátka, jsem jel podle předpisů, ale za mnou jel kamion, který se na mě tlačil a troubil, abych přidal,“ popisuje svou zkušenost Erban.

Za prvních 7 měsíců tohoto roku řešili policisté v Ústeckém kraji 102 dopravních nehod motorkářů – to je o 9 víc než loni.

Roste počet motorkářů a přibývá i nehod

Důvod nárůstu vidí dopravní policista Martin Sochr ve větším zájmu o motocyklistiku: „Spousta lidí ten motocykl využívá jako rekreační prostředek – neslouží jim tedy primárně jako dopravní prostředek. Roste tak počet motocyklistů, a společně s tím i počet dopravních nehod, kde jsou jejich účastníkem.“

Letos zatím při nehodách v kraji zahynuli 2 motorkáři a 13 jich bylo těžce zraněno. Podle Milana Stehlíka z BESIP jsou nehody pro motocyklisty často fatální. Podle něj jsou zranitelnější než chodci.

„Řekl bych, že motorkář je zranitelnější než chodec, protože ten motorkář většinou havaruje v určité rychlosti, a většinou dopadne tak, že skončí mimo vozovku, takže může do čehokoliv narazit,“ vysvětlil.

Motorkářům může při nehodách pomoci, podle Milana Stehlíka i speciální airbag, který může následky střetů zmírnit.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související