Nesvadba měl dva syny - Michala (62), známého umělce, a Martina (60), a od nich čtyři vnučky a vnuka. Společně s nimi se s Milošem, jehož rakev byla do pražského Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně přivezena v 10:30, přišla rozloučit řada osobností. Mezi prvními herec a mim Václav Upír Krejčí.

„Nesvadbovi byli moje rodina. Když jsem přišel do Prahy, nic jsem neměl, a Nesvadbovi mě nechali bydlet u sebe v ateliéru. A paní Nesvadbová mi dala Michalovo staré oblečení,“ zavzpomínal Upír, který prý Nesvadbovi z cest do tehdejšího západního Německa vozil „pornáče“. „V Národním je chtěli všichni!“

Václav Upír Krejčí na pohřbu Nesvadby (†95): Vozil jsem mu pornáče z NDR!

Video
Video se připravuje ...

Václav Upír Krejčí na pohřbu Nesvadby (†95): Vozil jsem mu pornáče z NDR! Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Objevili se i herec Antonín Hardt či někdejší šéf Herecké asociace Jiří Hromada. „Nechyběl na žádných hereckých setkáních a jeho láska k herectví byla přirozená a opravdová. Doprovázel ji výrazným citem, citem pro děti a jejich myšlení. A to je důležité, protože herec musí být dítětem celý život,“ řekl Hromada.

Jiří Hromada: Nesvadba na mě hrál gaye! Potěšil mě tím!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Hromada: Nesvadba na mě hrál gaye! Potěšil mě tím! Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Dorazila i televizní Popelka herečka Eva Hrušková.„Poprvé jsme spolu pracovali v roce 1963. Jemu šlo hlavně o to, aby všichni okolo něj byli spokojení. Zasloužil si takhle dobrý život,“ zavzpomínala. Objevil se i psychiatr Jan Cimický. „Asi před rokem jsme se setkali a já se ho zeptal, jestli ještě zvládne nakreslit ovečku. Řekl mi, že umí slona,“ usmíval se lékař.

Eva Hrušková na pohřbu Miloše Nesvadby (†95): Takhle vysoký věk si zasloužil

Video
Video se připravuje ...

Eva Hrušková na pohřbu Miloše Nesvadby (†95): Takhle vysoký věk si zasloužil Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Nemohla chybět ani Nesvadbova někdejší snacha Světlana Nálepková, exmanželka Michala Nesvadby, s dcerou Pepinou. Ta však komentář neposkytla.

Mezi dalšími hosty byli herečka Simona Postlerová, ředitel Národního divadla Jan Burian, Dagmar Patrasová, Taťjana Medvecká či Miroslav Donutil, který s Nesvadbou sdílel v Národním hereckou šatnu. Ten promluvil také nad rakví a řekl, že doufá, že se s Milošem setká na nějaké nebeské vernisáži.

Na samotný obřad rodina média nepouštěla, na pozvánky mohli vstoupit jen vybraní hosté. Kondolenční kniha i prostor pro květiny byl připraven venku před kostelem a strážila jej ochranka. Po asi padesátiminutovém rozloučení za potlesku přítomných byla rakev s Milošem Nesvadbou vynesena ven, naložena do přistaveného vozu a slavný umělec se vydal na poslední cestu.

Poslední potlesk pro Nesvadbu (†95): Takhle se loučili s uměleckou legendou

Video
Video se připravuje ...

Poslední potlesk pro Nesvadbu (†95): Takhle se loučili s uměleckou legendou Aleš Brunclík

V Kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, v jehož blízkosti Nesvadba dlouhá léta bydlel, v minulosti probíhal třeba i pohřeb legendárního Radovana Lukavského (†88) nebo Jana Kočky mladšího (†28), jemuž rodina zorganizovala smuteční průvod z kostela až na nedaleké Olšanské hřbitovy.

Původně se mělo za to, že s Nesvadbou, stejně jako s dalšími legendami, se Národní divadlo velkolepě rozloučí ze svého jeviště, kde působil 66 let, to ale rodině nabídlo jen obřad ve foyer, údajně i kvůli současné situaci s koronavirem. Ten rodina odmítla. Miloš Nesvadba, herec a výtvarník, zemřel 22. července na celkové selhání orgánů.

Fotogalerie
83 fotografií