Krejčířova vila v Černošicích zůstala na ocet. Exekutor haciendu neprodal ani na šestý pokus

Krejčířova vila

Krejčířova vila Zdroj: David Malík

Luxus nebo kýč? Krejčíř si potrpěl na zlaté kohoutky.
Krejčířova vila
Pokoj podnikatelova syna.
Krejčířova vila
Krejčířova vila
21
Fotogalerie

Přestože středočeské Černošice patří mezi lukrativní adresy k bydlení, netýká se to vilového komplexu uprchlého Radovana Krejčíře. Aktuálně nevyšel ani šestý pokus o její prodej. Exekutor sice snížil vyvolávací cenu na 21 milionů korun, zájemce se však ve veřejné elektronické dražbě nenašel. Při neúspěšné dražbě v lednu byla vyvolávací cena 28 milionů. Původně se prodávala za zhruba 48 milionů.

„Příhoz nebyl proveden,“ stálo na dražebním webu po celé dvě hodiny konání elektronické dražby. 

Z vily Krejčíř utekl v roce 2005 přímo během policejní prohlídky. Nyní sedí ve vězení v Jihoafrické republice.

Hodnotu požárem a vandaly zdevastované nemovitosti odhaduje znalecký posudek na 42 milionů korun. Přitom ještě předloni vyvolávací cena při jednom z pokusů o dražební prodej nemovitosti převyšovala 48 milionů. Cenu však srazil loňský požár. Policie událost vyšetřovala jako obecné ohrožení, nakonec ale případ odložila. 

Vzhledem ke stavu nemovitosti a její historii není podle realitních obchodníků jednoduché najít kupce ani za sníženou cenu. „K požadované minimální ceně se musejí přičíst náklady spojené s vilou. Když to bude demolice, tak zhruba deset milionů korun,“ uvedl makléř Radomír Kočí z realitní kanceláře RE/MAX Search.

„Kdyby stavba na místě nebyla, podobný pozemek se dá pořídit za přibližně 12 milionů. Pro zájemce je tedy ekonomicky výhodnější si raději pořídit prázdnou parcelu a tam si v klidu postavit něco svého.“ dodal.

Podle dalších odborných názorů se však exekuce může táhnout ještě dlouho. „Exekutoři neradi ukončují exekuce, pokud je potenciál, že ke zpeněžení dojde. Hlavní náklady na znalecký posudek již vznikly a další již nejsou tak zásadní,“ uvedl advokát Roman Tomek z právní kanceláře Sedlakova Legal. 

„Každopádně pokud má exekutor za to, že je exekuce bezúspěšná a bude i do budoucna, může řízení zastavit. Toto však na základě zkušeností neočekávám. Exekuce se mnohdy táhnou i přes deset let,“ poznamenal.

Vlastníkem vily je podle katastru Krejčířova manželka Kateřina Krejčířová. Nemovitost je zatížená zástavním exekučním právem ve prospěch slovenské společnosti Madax Trade a české realitní firmy Amádeus Real. 

První pokus o prodej vily se uskutečnil v roce 2016, už tehdy za nějakých 48 milionů. Dražbě tehdy zamezilo odvolání Krejčířovy manželky Kateřiny Krejčířové k Nejvyššímu soudu proti exekuci. Tam však neuspěla. Od září 2017 do října 2018 byly vypsány další čtyři termíny pro dražbu. Žádný zájemce se však nepřihlásil. Po požáru v srpnu 2019 byl vypracován nový znalecký posudek. Ani dražba na začátku letošního ledna však úspěch neslavila. 

Krejčířovi patřila v Černošicích v blízkosti velkého zdevastovaného domu ještě jedna menší vila. Ta byla prodána v roce 2017 za bezmála 16 milionů korun.  

Krejčíř je za mřížemi v Jihoafrické republice od roku 2013. Za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami dostal 35 let. Česko, kde je Krejčíř pravomocně odsouzený na 15 let, dlouhodobě usiluje o Krejčířovo vydání. Vrátit se do České republiky chce také Krejčíř. 

„Že by se Krejčíř nebo někdo z rodiny vrátil a chtěl vilu zpět, tomu nevěřím. Z toho, co jsem si tak vyslechl, nemají strach ani případní zájemci. Rodina už ji podle mého odepsala a nebudou ji řešit,“ dodal makléř Kočí z RE/MAX Search. 

„Jestli to někdo koupí, tak nejspíše asi někdo, kdo do toho půjde spíše z recese, nebude mu vadit publicita nebo vlastníka šikovně schová do nějakého ráje. A třeba z toho udělá muzeum devadesátek,“ míní Kočí.

Vila má má celkem 743 metrů čtverečních. Dalších 333 čtverečních metrů připadlo na klub. Jeho součástí byla také squashová hala a vinný sklípek. Krejčíř koupil nemovitost v roce 1998. V dalších dvou letech si dům zrekonstruoval. V objektu měl Krejčíř též akvárium se žralokem.