Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno myslí na stárnoucí rodiče handicapovaných. V novém bydlení budou mít péči oni i děti

Na Ptašínského ulici v Brně vyroste bydlení, které se v sobě skloubí hned dvě služby. Péči o staré lidi a jejich handicapované děti. Rodiny se tak nemusí rozdělit, i když rodič už sám na péči nestačí. Služba bude první svého druhu v kraji.

Radní nápad nedávno odsouhlasili, město tak může připravit podklady k projektu. V plánu je opravit původní prostory domu pro seniory na Ptašínského ulici v Králově poli. Domov svou službu podle primátorky Vaňkové ukončil kvůli nevyhovujícím podmínkám požární bezpečnosti. Teď se ale prostory dočkají rekonstrukce a nových nájemníků.

Naděje na hezký život od Naděje

Do menších bytů by mohlo zamířit až 21 lidí. Půjde o rodiče dospělých handicapovaných dětí, kteří už stárnou, a péče o postižené potomky začíná být na jejich síly. Starost o tyto lidi si proto vezme na bedra spolek Naděje. Ten není v Brně nováčkem, znát jej mohou místní z domů pro seniory v Bohunicích a Řečkovicích, nebo třeba stacionáře či domova pro lidi s Alzheimerem.

Nové bydlení se od nich však bude lišit. Nepůjde o domov pro seniory ani pro stacionář. „Klienti zde budou bydlet samostatně a potřebná péče jim bude poskytována prostřednictvím pečovatelské služby,“ vysvětluje ředitel Naděje Jiří Valnoha. To znamená, že tu pečovatelky nebudou nepřetržitě, ale budou přicházet - na základě smlouvy. Ta bude sepsána vždy tak, aby jedinci zajišťovala veškerou potřebnou péči na míru.

Zahrada s altánkem i společná jídelna na povídání

„V domě budou v jednotlivých bytech, které budou zabírat celkem tři patra budovy, bydlet senioři se svými postiženými potomky,“ přibližuje Valnoha. Každý z bytů bude mít svou vlastní koupelnu s toaletou i kuchyňský kout.

V domě bude také veškeré zázemí, jako je jídelna, kuchyně, prádelna, kanceláře pečovatelek i sklad pomůcek. Tvůrci nezapomněli ani na potřebné místo k dobití baterek. „Obyvatelé domu budou mít k dispozici malou relaxační zahradu s příjemným posezením v altánu,“ doplňuje ředitel.

Společně co nejdéle

Výhody konceptu vidí i náměstek Robert Kerndl. V radě proto hlasoval pro – a nebyl sám. „V Radě města Brna byl záměr schválen jednomyslně,“ uvádí. Nejvíce vyzdvihuje hlavní záměr a smysl projektu, kterým je možnost seniorů i dětí „zůstat co nejdéle v přirozeném a rodinném prostředí.“

Situace se stárnutím rodičů, kteří o své postižené potomky pečují, je dle jeho slov dlouhodobým problémem Brna. Podle něj požadavek na řešení tak často vznáší sami stárnoucí rodiče. Mají obavy o zajištění dostatečné péče pro své děti a zároveň mnohdy sami již pomoc potřebují.

Návrh se líbí i radnímu Robertu Čumovi. „Podle mě je to ideální způsob, jak umožnit lidem, kteří mají zdravotní problémy, aby spolu mohli dále žít jako rodina,“ říká. Je přesvědčený, že seniorům i handicapovaným je potřeba v jejich nelehké situaci pomáhat. Je proto rád, že se město stará.

Brněnské poprvé už za dva roky

„Dosud v Brně neexistuje tento typ společného bydlení, ale ani žádná pobytová sociální služba, která by poskytovala péči těmto dvěma cílovým skupinám v jednom místě,“ uvádí Kerndl. Ideálním řešením tak podle náměstka bude právě skloubení vhodného bydlení a péče od terénní sociální služby.

Podle Anny Dudkové z brněnského Magistrátu projekt volně vychází z Komunitního plánu sociálních služeb. „Ten stanovuje priority a pomáhá určit směr, kterým se mají tyto služby v Brně vést,“ přibližuje. Tento druh péče podle ní v Brně již funguje, zpravila díky pečovatelským službám. Nyní ale poprvé bude mít své prostory.

„Vzniká tak výjimečný a v jihomoravském kraji unikátní propojení pečovatelské služby a malometrážních bytů pro rodiče-seniory pečující o potomky s hendikepem v jednom objektu,“ vysvětluje. Potřební by se svého bydlení mohli dočkat do dvou let. „Pokud vše půjde podle plánu, pak by rekonstrukce mohla být hotová v roce 2022,“ uzavírá Dudková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky senioři, handicapovaní, péče o potřebné, sociální služby, Brno, bydlení, dům, projekt, Markéta Vaňková, Robert Kerndl, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno myslí na stárnoucí rodiče handicapovaných. V novém bydlení budou mít péči oni i děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.