Přelomový verdikt: Kolegové na stejné pozici mají brát stejně v Praze i Brně

Česká pošta, auto

Odškodnění řidiče České pošty

Řidič České pošty uspěl se žalobou, která poukazovala na nerovné platy na stejných pozicích v různých regionech. Dovolání státního podniku odmítl Nejvyšší soud. Podle odborníků tak stanovil důležitý precedens, který může spustit lavinu soudních sporů zaměstnanců se zaměstnavateli.

Řidič Petr Hradil se rozhodl Českou poštu žalovat, protože v Olomouci pobíral přes čtyři roky mzdu 18 080 korun. Kolega Jan Smutný na stejné pozici v Praze přitom bral o tři tisíce víc a o 300 korun se lišila vyměřená výkonová složka mzdy. Po přemístění do Brna měl pak Smutný také nižší plat.

Pošta se hájila tím, že do mzdy se promítají nejen požadavky na zaměstnance, ale také podmínky jednotlivých pracovišť. Práce řidiče v Praze je podle státního podniku složitější, odpovědnější a namáhavější vzhledem k velikosti města a rozmístění provozu do několika budov. Kromě toho odměny zohledňují i nezbytné životní náklady.

S tím ale soudy nesouhlasily a řidič dosáhl u Obvodního soudu pro Prahu 2 takzvaného mezitímního rozsudku, podle kterého je základ žaloby oprávněný. O konkrétních nárocích bude justice teprve rozhodovat. Odvolání pošty zamítl Městský soud v Praze. Názor obou pražských soudů teď potvrdila nejvyšší instance. Upozornil na to deník E15.

Nejvyšší soud zdůraznil, že zákon přesně stanovuje, jak hodnotit „obtížnost pracovních podmínek“. Zohledňuje se rozvržení pracovní doby, směny, přesčasy nebo rizikovost a další negativní vlivy pracovního prostředí. Jde o taxativní výčet hledisek, která se týkají výhradně interních podmínek výkonu práce, nikoliv vnějších okolností. „Z tohoto důvodu nelze připustit jakýkoliv extenzivní výklad jdoucí nad daný zákonný rámec,“ rozhodl soud.

Pošta se zatím podle deníku s rozsudkem seznamuje a zváží, zda podá ústavní stížnost. Web citoval také právníka Tomáše Procházku z kanceláře Eversheds Sutherland, podle kterého jde o první rozsudek svého druhu a má potenciál spustit lavinu soudních sporů zaměstnavatelů se zaměstnanci.

Tagy: