Hlavní obsah

Na Miladě jsou mola pro plavce i ptáky

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vodní hladinu jezera Milada u Ústí nad Labem, které vzniklo zatopením jámy po těžbě uhlí, nechal jeho správce, Palivový kombinát Ústí (PKÚ), umístit nová plovoucí mola. Některá jsou určena pro zahnízdění ptáků, další využijí pro oddech plavci. Právo o tom informovala mluvčí státního podniku Hana Volfová.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jedno z plovoucích mol je u trmické pláže, často v obležení návštěvníků.

Článek

Podél jižního břehu je rozmístěno 16 mol. Blíže k Roudnické pláži jsou čtyři jednodušší pro odpočinek ptáků a osm s plůtky a boudičkami schovanými za rákosem pro klidné hnízdění rybáků.

Zpřístupnění jezera Most se blíží

Cestování

Hnízdění ptáků

Poslední čtyři ekomola jsou dočasně umístěna na vodní hladině u jižní pláže, odkud budou později převezena k definitivnímu umístění na hladině jezera.

„Žádáme návštěvníky jezera, aby na ekomola nevstupovali, co nejméně se k nim přibližovali, a nerušili tak hnízdění ptáků,“ řekl ČTK ředitel PKÚ Walter Fiedler.

Návštěvníkům jsou k dispozici plovoucí mola v podobě desek a jsou na různých místech jezera. Nejblíže pro příchozí z Ústí je jedno molo u trmické pláže. Tam se také nyní budují přípojky elektřiny, vodovodu a kanalizace. Turisté se k parkovišti dostanou po krátké objížďce.

Na podzemním jezeře opravili hydrologům vor

Domácí

Jezero se otevřelo veřejnosti před pěti lety a od té doby si získalo velké množství příznivců. Zázemí buduje státní podnik postupně. V červnu vyhlásil PKÚ mezinárodní krajinářsko-urbanisticko-architektonickou soutěž, z níž má vzejít budoucí definitivní podoba okolí jezera.

Návštěvníci jezera si zvelebování prostředí a služeb všímají. „Je to tady skvělé a bude ještě lepší, až se podaří všechny plány dokončit,“ řekl Právu mladý manželský pár Petr a Pavlína, kteří k jezeru dorazili s dětmi z nedalekých Teplic.

Rybákům se na umělých ostrovech líbí

Domácí

Jezero a jeho okolí slouží k rekreačním a sportovním účelům (koupání, plavání, jachting, cyklotrasy, kolečkové brusle, kondiční běh, jízda na koni) nejen pro obyvatele Ústí nad Labem a jeho okolí.

Cyklistické okruhy

V roce 2006 vznikl Dobrovolný svazek obcí Jezero Milada se záměrem spravovat a přijatelně turisticky rozvíjet jezero s okolními pozemky. Zatím byly realizovány tři turistické a cykloturistické okruhy nazvané po obcích, které byly kvůli těžbě hnědého uhlí zbourány: Otovický (10,9 km), Tuchomyšlský (10,4 km) a Vyklický (9,2 km). Dále byla zrealizována naučná stezka a byly vybudovány pláže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám