Kremační pec v Ústí nad Labem patří městu – odvolací soud potvrdil původní rozsudek

6. srpen 2020 14:20

Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil rozsudek okresního soudu ve sporu o vlastnictví kremační pece mezi městem a firmou Memory In Memory. Zařízení tak patří městu Ústí nad Labem.

Členka odvolacího senátu Lenka Havlíčková vysvětlila, proč je zařízení součástí městského krematoria dle občanského zákoníku.

„Ustanovení občanského zákoníku jasně stanoví, že součástí věci je vše, co k ní podle její povahy náleží a co nemůže být odděleno, aniž se tím věc znehodnotí. Je tedy evidentní, že kremační pec je funkčně spjatá a patří ke krematoriu. Na povaze pece jakožto součásti objektu krematoria nic nemění ani ujednání mezi účastníky a dalšími osobami v nájemní smlouvě, jejích dodatcích a ve smlouvě leasingové,“ shrnula Havlíčková.

Město Ústí nad Labem se soudí s firmou Memory In Memory o vlastnictví jediné funkční spalovací pece v ústeckém krematoriu

Prakticky tak neplatí nic, na čem se obě strany dohodly – včetně odkupu za korunu do konce roku 2017, kdy pronájem krematoria končil. O odkup pece ale podle firmy město požádalo pozdě a tím celý spor vznikl.

S tímto výkladem občanského zákoníku nesouhlasí právní zmocněnec Memory In Memory Petr Rambousek.

„Záleží snad na vůli účastníků, jak s tou věcí budou právně nakládat. To rozhodnutí není právně správné ve smyslu ústavního pořádku. Jsme svědky toho, že po 23 letech vztahu najednou někdo zjistí, že to co vlastnil, opravoval, v účetnictví odepisoval, platil leasing a tak dále, nebylo jeho,“ komentoval rozhodnutí soudu Rambousek.

Firma proti rozsudku podá dovolání i ústavní stížnost.

Krematorium by mělo začít v nejbližších dnech opět plně fungovat

Od loňského listopadu krematorium převzalo město od dalšího nájemce kvůli neplnění smlouvy. Zpopelňování tam ale neprovádí.

V červenci město za generální opravu zařízení, o jehož vlastníkovi soud ještě pravomocně nerozhodl, zaplatilo 3,8 milionu korun.

Tajemník ústeckého magistrátu a bývalý vedoucí právního oddělení Miloš Studenovský rekonstrukci vysvětlil: „Ty dvě další kremační linky jsou dávno za dobou životnosti, jsou léta nepoužívané a v budoucnu je v plánu jejich kompletní nahrazení. V tuhle chvíli jsme se rozhodli zrekonstruovat tu, která byla do poslední chvíle v provozu – bylo to výrazně ekonomicky levnější a jednodušší.“

Po vyřízení formalit by kremační pec měla podle vedoucího odboru majetku Dalibora Dařílka opět začít fungovat v nejbližších dnech.

Spustit audio

Související