RECENZE: Peter A. Flannery, Bitevní mág

Článek od: Karolína Poláčková - 06.08.2020

Znáte nejtradičnější přísady fantasy příběhů? Všechna ta oblíbená a stále užívaná klišé? Sepište si seznam – když začnete během čtení Bitevního mága odškrtávat, dost možná vám na něm nakonec nic nezbude. Tak pevně je tento román zakotven v žánrových hranicích.

Bitevní mág je se svými téměř osmi sty stranami román, jak se patří – na svědomí jej má Peter Flannery, jméno ve fantastice dosud neznámé. Ve sto kapitolách čtenářům přináší uzavřený příběh sledující osud Falca Danté, churavého mladíka, který se zaplete do boje proti Posedlým. Ti představují antagonistu příběhu – démoni, kteří mučí lidské duše i po smrti, z jejichž sevření není úniku a kteří postupují skrz lidská království a ničí vše, co jim stojí v cestě. Toto černobílé schéma je místy ozvláštněno sobeckými motivacemi určitých frakcí a jedinců, nakonec se ale stejně vše točí kolem boje lidstva o přežití.

Hlavní hrdina žije poskvrněn minulostí – jeho otec byl bitevní mág. Tito mocní válečníci létající na dracích jsou jediní, kteří zvládají čelit démony šířenému strachu, zaštítit před ním celé armády a konečně, démony i zabít. Falcův otec ale zradil, postavil se na stranu černých draků, o kterých se říká, že jsou šílení a nenávidí lidstvo. Falco se ze všeho na světě nejvíc bojí toho, že skončí právě jako jeho otec – velmi se tomu přiblíží a dá tím do pohybu události, které naprosto změní průběh války s Posedlými. Vycítili jste v tomto bodě už některá žánrová klišé? Bitevní mág má zkrátka všechno, co byste ve fantasy mohli hledat – válečníky létající na dracích, náročné prostředí bitevní školy, bojovou magii v podobě ohnivých koulí, uzavřenou a povýšenou frakci mágů zavřených ve věži, vznešenou královnu, která navzdory tlaku okolí vládne bez krále, mentory hlavního hrdiny, kteří jsou zjizveni válkou, a především je zde zobrazena dramatická změna a vývoj hlavní postavy, která se stává mocným válečníkem.

Právě hojné zastoupení těchto mnohokrát užitých motivů vyvolává pocit, že vlastně víte, co bude následovat. Vývoj děje je většinou opravdu předvídatelný, nemá to ale na čtenářský prožitek až tak velký vliv. Navzdory objemu stran ubíhá kniha velmi dobře, Flannery zahajuje dramaticky a prvních sto stran je nabitých událostmi – až poté autor zvolňuje a představuje repetitivní téma výcviku a bitev. Především popisy bitev s démony a boje se strachem už ke konci knihy ztrácí na zajímavosti. Obecně se Flannery až nezdravě vyžívá v popisech – mnoho si počtete o tom, kde stojí které šiky a jakou kdo nosí zbroj. Mnoho. Co se ale dialogů týče, tam je autor mnohem střízlivější, nezabředává do nich víc, než je nutné. Na jednom místě příběh nevydrží přešlapovat dlouho, na druhou stranu si ale dává čas na vysvětlení a představování všech reálií.

Budování atmosféry je povedené, Flanneryho sloh ale není velmi barvitý a květnatý. Autor rád pracuje s dojmy – obšírně se věnuje popisu strachu a zoufalství jednotlivých postav, velmi přímo ale veškeré emoce pojmenovává a opakovaně obšírně vysvětluje motivace a postoje protagonistů příběhu. Vše velmi přímočaře. V knize jsou zakomponovány krátké kapitolky vyprávěné z pohledu jiných postav, ale autor v takových případech neproniká zrovna hluboko a jejich charakterizace není příliš silná. Většina aktérů příběhu navíc spadá do zažitých žánrových archetypů.

Navzdory různým vadám na kráse je ale Bitevní mág poctivou knihou – je tak typickým epickým příběhem, až to vyvolává vlnu nostalgie, navíc klišé, která využívá, zpracovává velmi dobře. Zvrat v poslední bitvě sice působil tak trochu jako deus ex machina, ačkoli si pro něj autor zlehka připravoval půdu už dřív, ale i tak je román pěkně ucelený a nevolá po pokračování. Delší dohra by možná na škodu nebyla, ale spíš pro jakýsi pocit katarze, než proto, že by něco zůstalo nedotažené. Bitevní mág je klasickým příběhem o dospívání a transformaci hlavního hrdiny a o naplňování osudu. Nemá tendenci zapojovat moderní trendy populární napříč fantastikou. Klišé užívá, avšak nevykrádá, během celých osmi set stran příliš nekolísá, a především se čte s lehkostí nejvyššího řádku tabule v oční ordinaci.

 

Peter A. Flannery – Bitevní mág
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 792, hardback s přebalem
Rok vydání: 2020
Překlad: Miroslava Polová
Cena: 499 Kč

Přidat komentář