Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nejdojemnější okamžiky z pohřbu Miloše Nesvadby obrazem: Slzy střídal smích

Nejdojemnější okamžiky z pohřbu Miloše Nesvadby obrazem: Slzy střídal smích
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 15 fotografií
Pohřeb
Člen činohry Národního divadla a ilustrátor Miloš Nesvadba zemřel ve věku 95 let. Jeho milovaná rodina se rozhodla uspořádat mu poslední rozloučení v kostele na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tam mimo nejbližší rodinu dorazili přátelé, kolegové i fanoušci. Během zádušní mše pronesla dojemnou řeč Taťjana Medvecká, ke které se přidal Miroslav Donutil.

Rodina, blízcí přátelé i kolegové řekli Miloši Nesvadbovi své poslední sbohem ve čtvrtek 6. srpna v Kostele Nejsvětějšího srdce Páně na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Uctít památku dorazili i hercovi věrní fanoušci. Každý donesl květinu a vyjádřil soustrast do kondolenční knihy.

Obřad započal kněz, který si o zesnulém ilustrátorovi a hercovi připravil několik vlídných slov. Zavzpomínal na dětství, ve kterém hrál talentovaný ilustrátor velkou roli. Poté dal prostor truchlícím. "S Milošem Nesvadbou jsem se setkala v podstatě jen v několika inscenacích. Přesto mám pocit, že jsem ztratila někoho, koho jsem dobře znala a měla ho ráda," začala svůj připravený proslov Taťjana Medvecká V tu chvíli se herečce sevřelo hrdlo a snažila se potlačit slzy.

"Když zavřu oči a chci si ho vybavit, vidím ho v malířské haleně, jak stojí před archy papíru a tlustým fixem jedním tahem nakreslí portrét režiséra Macháčka," pokračovala dál. Všichni přítomní jí naslouchali a ve vzduchu visel smutek. "Pokud svým uměním potěšil tolik lidí a dětí, snad se mu na onen svět odchází lehko. Miloši, čest tvojí památce," ukončila Medvecká a odešla na své místo.

Upřímnou soustrast přišel vyjádřit i Miroslav Donutil. „Byl jsi první, který mě vždy v šatně uklidnil tím svým širokým úsměvem. Obdivoval jsem tvůj smysl pro humor. Po každém představení jsi vždy spěchal za svou milovanou ženou. Můj život si obohatil nejen v dětství, ale i jako kolega na jevišti a na židličce v šatně,“ pronesl svou smuteční řeč Donutil. Ke kolegům z divadelních prken dorazil i ředitel Národního divadla Jan Burian. Syn Michal Nesvadba po vynesení rakve poděkoval všem zúčastněným. Na zádušní mši si jeho dcera Josefína Nesvadbová přivedla svého přítele Ondřeje Kavana. Nechyběla ani Josefíny matka Světlana Nálepková (60).

Naposledy si Miloš Nesvadba zahrál ve filmu Pamětnice v roce 2009. Mimo to se objevil ve filmu Císařovy nové šaty, Pyšná princezna nebo Princezna ve věži. Dlouholetý člen činohry Národního divadla se ale dožil úctyhodných 95 let

Související články

Další články

Nejnovější kauzy