Olomoucký festival populárně-vědeckých filmů AFO bude až v říjnu, i online

  15:38
Až v říjnu se letos kvůli omezením v souvislosti s pandemií koronaviru uskuteční tradiční mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Konkrétně od čtvrtka 1. do neděle 4. října. Organizátoři přesouvají festival také na internet, diváci tak budou moci poprvé filmy sledovat odkudkoli online.

Upoutávka na jeden z film festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc s názvem The weather. | foto: AFO

„Letošní 55. ročník divákům znovu nabídne to nejlepší z celosvětové filmařské tvorby zaměřené na popularizaci vědy. Do výběru se probojovalo 70 snímků z 15 zemí, ze kterých se 43 představí v hlavní mezinárodní soutěži. Z těch budou ty nejlepší vybírat odborné poroty i sami návštěvníci,“ představila blížící se AFO vedoucí PR a komunikace Hana Křížková.

Akreditace na festival, jehož centrem bývá někdejší jezuitský Konvikt v historickém centru Olomouce, je i letos zdarma.

Academia Film Olomouc

„Vzhledem ke koronavirové situaci nabídne AFO také svou online podobu. Ta umožní divákům sledovat filmy z pohodlí a bezpečí svých domovů. Snímky budou dostupné na webu www.watchandknow.cz od 1. do 15. října,“ upřesnila Křížková.

V minulých letech na AFO dorazily tisíce lidí a návštěvnost se neustále zvyšovala, loni šlo už o 9 430 akreditovaných. Na nejžádanější snímky se tak před kinosály mnohdy stály fronty.

Diváci, kteří chtějí mít své místo jisté, si jej mohou za padesát korun rezervovat. K dispozici je však přes rezervaci vždy jen maximálně třicet procent míst v sále.

„Žánr populárně-vědeckého dokumentu se každým rokem posouvá dál. Snímky mají precizně zvládnuté technické zpracování, které nabízí novou estetiku a nevšední záběry,“ upozornil ředitel festivalu Jakub Ráliš.

„Zároveň vznikají nové formy vyprávění, takže vědecké příběhy dokážou vtáhnout a upoutat diváka, a přitom předat důležité informace týkající se našich životů, planety Země nebo vesmírných objevů. Máme radost, že můžeme divákům tuto podívanou zprostředkovat,“ dodal.