Podle posledních zpráv zranění Fabia Jakobsena nevykazuje známky poškození mozku ani páteře. Přesto postoupil pět a půl hodiny trvající noční operaci zaměřenou na rekonstrukci v oblasti obličeje. V průběhu dneška měl být postupně vyveden z umělého spánku. Jeho stav je popisován jako stabilizovaný.

Tým Jumbo-Visma se omluvil za tento incident. To samé učinil Dylan Groenewegen, který napsal, že nelze najít slova, která by vystihla, jak moc ho to mrzí. Zároveň řekl, že neustále myslí na Fabia Jakobsena a jeho uzdravení.

Šéf Deceuninck-Quick Step Patrick Lefevere v první reakci napsal na sociálních sítích, že jde o kriminální čin, který nelze řešit jen na úrovni cyklistiky: „Groenewegen viděl Fabia, jak ho dojíždí, nedržel svou linii, použil loket a skoro si na něj lehl, čímž ho vytlačil do bariéry. Byla to špinavá akce, trestný čin a měl by za to jít do vězení.“ Deceuninck - Quick Step údajně hodlá podat stížnost k polské policii, což už udělal směrem k UCI.

Zároveň se ale ozval bývalý vynikající sprinter Robbie McEwen a vyzval UCI, aby se začala důsledněji věnovat zajištění bezpečnosti jezdců včetně dojezdů etap. Podle něj UCI dostatečně nenaslouchá jezdcům a jejich asociaci. Měly by být jasně dané směrnice, jak má takový dojezd vypadat a být zajištěn. Několik cyklistů totiž kritizovalo dojezd první etapy Okolo Polska, který byl v mírném sjezdu.

Díky bonusům na prémiích se měl obléknout do dresu vedoucího závodníka Kamil Malecki (CCC). Jeho tým nabídl v závislosti na tom, co se stalo v dojezdu první etapy a v úctě k Fabio Jakobsenovi, aby žlutý dres oblékl nejlépe postavený závodník Deceuninck – Quick Step. Pravidla to však neumožňují.

CCC nabídlo žlutý dres týmu Deceuninck, ale pravidla to neumožnily.

V dnešní 152 km dlouhé etapě čekal na cyklisty podobný terén jako včera, tzn. mírně zvlněný. Vypsány byly dvě sprinterské a jedna vrchařská prémie druhé kategorie. Za těmito body se vydali do úniku dva muži, kteří už je sbírali ve včerejším úniku a díky tomu jeli v dresech vedoucích mužů příslušné soutěže: Van den Berg (EF) vrchařské (když první v této soutěži Malecki vezl žlutý) a Maciej Paterski (Polsko) nejaktivnějšího jezdce.

Peloton se pohyboval v relativním poklidu. Několik týmů vyslalo na špici po jezdci, aby byli uprchlíci včas sjeti, což se stalo 16 km před cílem. Nejvíc se angažovaly týmy Bora a Mitchelton. Jeden pro Ackermanna a druhý Mezgece, včera klasifikovaného na třetím místě.

Paterski a Van den Berg

Závěr se jel na okruzích na širší a nepříliš technické silnici, takže byl prostor pro vícero týmu, aby se pokoušely vybudovat si příhodnou pozici do závěrečného sprintu. Více než jiné byly vidět dresy Treku, Ineosu a polské reprezentace. Na čele se to neustále přelévalo.

Kilometr před cílem se na špici srovnali čtyři lidi Treku-Segafredo, na poslední pozici tohoto vláčku mistr světa Mads Pedersen. Za nimi se podařilo seřadit třem borcům Bory. Na široké silnici si to v posledních stovkách metrů na férovku rozdalo zhruba deset lidí. I proti sprinterům specialistům dokázal práci svých kolegů zúročit Pedersen a už ho nikdo nedokázal přeskočit. Obrovská radost v týmu Trek-Segafredo!

Ackermann dokončil druhý, včera zraněného Jakobsena zastoupil na třetí pozici jeho týmový kolega Ballerini (Deceuninck – Quick Step). Oproti původním informacím Rudy Barbier (Israel) ze závodu neodstoupil a dnes dokončil na 4. místě. Což vysvětlovalo, proč byly dresy tohoto týmu dnes dost vidět při práci na čele pelotonu.

Pedersen si zítra oblékne žlutý trikot.