Hlavní obsah

Bez roušky v Brně ani krok. Quartararo ani nemůže obejmout mámu

Při brněnské Grand Prix budou od pátečního rána vrčet pouze motory, tribuny na Masarykově okruhu ale zůstanou prázdné a tiché. Fanoušci tradičně nejnavštěvovanější díl seriálu MS musí sledovat jen v televizi. Celý třídenní program odvysílá Nova Sport 1, nedělní závod nabídne neplacený kanál Nova Action. Diváci u obrazovek se ale nedočkají ani hostesek na startovním roštu.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Fabio Quartararo bude ve středu pozornosti fanoušků

Článek

Přísná koronavirová opatření doléhají i na jezdce Trochu toho po příjezdu na okruh zalitoval 21letý Francouz Fabio Quartararo, jenž v Jerezu se satelitní yamahou opakovaně předčil soupeře na továrních strojích, ale k úplnému pocitu triumfu v obou dosavadních závodech MotoGP mu scházelo sdílení radosti z něj.

„Vítězství chcete oslavit s nejbližšími, jenže já nemůžu ani políbit a obejmout svou mámu. Žádný bližší kontakt není možný, všude musíme mít roušku a dodržovat sociální distanc. Ale chápu to, všichni byli dost vystrašeni, když koronavirová nákaza pronikla i do bubliny formule 1," připomněl Quartararo případ nedávno pozitivně testovaného Mexičana Pereze.

Foto: David Clares, ČTK/AP

Fabio Quartararo v akci

„Naléhavě nám bylo doporučeno, aby se jezdci vzájemně nepotkávali a s policií musíme ohlídat vnější hranici areálu. Uvnitř platí, že bez roušky ani krok, na řadě pracovních pozic jsou vyžadovány ochranné štíty a gumové rukavice," vysvětluje ředitelka okruhu Ivana Ulmanová.

Každý účastník s unikátním kódem

Na Masarykův okruh smí pouze akreditovaní členové týmů a personál za podmínky, že byli negativně otestováni na přítomnost koronaviru v těle. „Odběry jsou v režii promotérské společnosti Dorna a zobrazí se v aplikaci, v níž má každý účastník Velké ceny přidělen unikátní kód. Všem příchozím se navíc měří teplota," prozrazuje Ulmanová.

Většina týmů má přímo na okruhu i obytné kamiony, ve kterých budou jezdci i spát. „Rád bych si tu udržel mentální naladění ze závodů v Jerezu. Z loňské zkušenosti ale vím, že Masarykův okruh je těžký na přečtení. Obtížně se tu volí ideální stopa i pneumatika," řekl Quartararo, jenž se může stát prvním jezdcem značky Yamahy od roku 1980, který by vyhrál úvodní tři závody sezony. Před čtyřiceti lety takový kousek dokázal legendární Roberts.

Reklama

Související témata: