Kouzlo lesních rohů pod širým nebem i kostelní klenbou

Kráse zvuku lesního rohu lze propadnout snadno. A zvláště, zní-li jeho podmanivý tón v inspirativním prostředí. Broumovsko se svými nádhernými historickými památkami a přírodními scenériemi poskytuje takových příležitostí nesčíslně. Návštěvníci koncertů, které se konají tento týden od pondělí do soboty v rámci 6. ročníku Letních hornových kurzů v Broumovském klášteře, už mohli tuto unikátní kombinaci ocenit.
Letní hornové kurzy 2020, koncert Vernéřovice: Halali (zdroj LHK)

Na hornové kurzy, jejichž uměleckým garantem a vedoucí je sólohornistka Symfonického orchestru hl. měst Prahy FOK Zuzana Rzounková, se i přes nepřízeň koronavirové krize sjelo na šest desítek účastníků nejen z tuzemska, ale i z Rakouska, Německa, Polska, Slovenska a Maďarska. Dalšími lektory kurzů jsou v letošním roce prof. Jindřich Petráš, Jan Vobořil, Lenka Němcová, Raimund Zell (SRN) a Dariusz Mikulski (Polsko). Věk účastníků kurzů se pohybuje od šesti do padesáti let, přičemž největší počet představují středoškoláci. Nadšení, nasazení a bezprostřednost mladých i nejmenších hudebníků, s níž na koncertech vystupují, je spolu s jejich výkony další devizou koncertů.

Po prvním z nich v historických prostorách kláštera připravili lektoři s frekventanty kurzů další koncert ve středu 5. srpna v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích v rámci 15. ročníku festivalu Za poklady Broumovska. Od pondělí stačili lektoři Lenka Němcová a Jindřich Petráš nastudovat s dvacítkou účastníků skladbu Trubačská, unikátní halali, které bylo provedeno za řízení Jindřicha Petráše před vlastním koncertem venku u kostela. Na kurzech zaznělo vůbec poprvé – jedná se o nejstarší dochovanou instrumentální kompozici v Čechách z let 1530–⁠1540, kterou objevil v 80. letech minulého století v broumovském klášteře muzikolog prof. Petr Daněk. Tóny Trubačské se nesly mezi stromy a jakkoliv zněly velebně, nebylo v nich nic patetického. Byly živé, současné a vypadalo to, že teprve v tomto okamžiku je scenérie a zážitek z ní kompletní.

Letní hornové kurzy 2020, koncert Vernéřovice: Klára Dohnalová (zdroj LHK)

Na působivé entrée navázal vlastní koncert v interiéru kostela, na němž vystoupili frekventanti i lektoři společně. Kvartet mladých rakouských hornistů z Lince Quartett Cornissimo rozezněl v obdivuhodné souhře prostory kostela provedením 1. věty Alla marcia C. Hornilliuse. Klára Dohnalová potěšila zcela zaplněný vernéřovický kostel 3. větou z koncertu č. 2. W. A. Mozarta. Aplausem ocenili posluchači rovněž výkon Havasse Boldizsára, který přednesl koncert č. 1 K. Matyse. Účastník kurzů Jan Vobořil ml. složil přímo pro tento koncert skladbu vlastní – Koncertní kus pro dva lesní rohy. Hrál ji společně se svým otcem Janem Vobořilem st., sólohornistou České filharmonie, a tak světová premiéra zazněla v působivém provedení rodinného dua. První větu sonáty pro lesní roh E. Hlobila s plným pochopením pro charakter skladby přednesl Petr Macko. Celý koncert uzavřel Koncertní kus pro čtyři lesní rohy a klavír F dur C. H. Hüblera. Party provedli na vysoké úrovni lektoři Zuzana Rzounková a Jan Vobořil a maďarští účastníci kurzů Máté Harangozó a Ágoston Márkus. Jednotlivá čísla doprovázela na klavír Jana Goliášová a Eva Macková. Aplaus vestoje uzavřel produkci ve Vernéřově.

Letní hornové kurzy 2020, koncert Vernéřovice: Jan Vobořil st. a Jan Vobořil ml. (zdroj LHK)

Propadnout kouzlu lesního rohu je možné až do konce týdne. V prostorách kláštera jsou denně připraveny koncerty účastníků a v sobotu 8. srpna v 18 hodin v Martínkovicích závěrečný koncert lektorů, opět v rámci festivalu Za poklady Broumovska.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments