Hlavní obsah

Křehká krása v Jablonci letos s rekordní účastí, ale v rouškách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rekordní počet firem se představuje na čtyřdenní přehlídce skla a bižuterie Křehká krása, která dnes začala v Jablonci nad Nisou.

Článek

Kvůli koronavirové pandemii dlouho nebylo jasné, zda se letošní devátý ročník uskuteční, nakonec se ale koná v tradičním srpnovém termínu. Akci provázejí zpřísněná hygienická opatření - výstaviště je rozdělené do čtyř sektorů, všude jsou dezinfekce a lidé musí ve vnitřních prostorách včetně sklářského muzea nosit roušky.

„Jde zřejmě o největší letošní akce svého druhu v Evropě. Máme tady 41 stánků komerčních, sedm prezentačních a devět převáděcích míst,“ řekl při zahájení přehlídky novinářům Pavel Kopáček, předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie, který je hlavním organizátorem. Představují se tradiční vystavovatelé jako Preciosa, Fabos, JK3 Bijoux, Vánoční ozdoby Dvůr Králové nad Labem, Ozdoba.CZ nebo Crystalex, poprvé se letos v Jablonci prezentuje třeba výrobce varného skla Kavalierglass. Tradiční součástí jsou výtvarné dílny.

Křehká krása se už stala nedílnou součástí prázdninového kulturního a turistického programu Jablonce nad Nisou. Do neděle 9. srpna mohou návštěvníci vidět na jednom místě reprezentativní přehlídku nejen výrobců bižuterie, ale také třeba tradičních skleněných vánočních ozdob. „Novinkou je letos větší účast sklářů, což kvitujeme. Postupně tu výstavu budujeme, aby nebyla jen bižuterní, ale aby se tu scházela i komunita sklářská,“ dodal předseda pořádajícího svazu.

Výstavu se podařilo zorganizovat během osmi týdnů. „Jde o největší letošní akci v Evropě, většina z nich byla kvůli koronaviru zrušena,“ řekl Kopáček. Kvůli opatřením, která v Česku aktuálně platí, je areál rozdělený do čtyř sektorů. Každý sektor má jeden východ, aby bylo možné udržet přehled o počtu návštěvníků, který včetně obsluhy u stánků nesmí překročit 500. Pouze ve venkovním prostoru může být najednou tisíc lidí. „Docela problém byl sehnat počítadla, potřebovali jsme jich pět, máme jen čtyři, a tak jsme museli zařadit i papír a tužku,“ dodal.

Reklama

Doporučované