Hlavní obsah

Koupaliště v obležení, voda dobrá

Právo, mhr, koc, cie, orh, mh, pra, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr tohoto týdne, který má být podle meteorologů velmi slunečný, mohou dovolenkáři většinou bez obav prožít u vody. Koupaliště v Česku, ať už umělá, či přírodní, mají vodu vhodnou ke koupání. Problémy jsou na některých místech jižních Čech a na Vysočině.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Koupaliště v Třešti na Jihlavsku.

Článek

Tradičně čistá je zásluhou svého složení voda v Kamencovém jezeře v Chomutově, což náležitě oceňují návštěvníci areálu. „Za červenec jsme měli návštěvnost 40 tisíc lidí, to je více než loni,“ řekl Právu vedoucí areálu Karel Ton.

Kvalita vody je podle něj z hygienického hlediska naprosto v pořádku. „Jen při velkém počtu koupajících se lidí je odpoledne poněkud zkalená,“ podotkl vedoucí.

Kamencové jezero je světovou raritou, zdejší voda má blahodárný vliv na pokožku. Je kyselá, proto v ní nejsou žádné ryby ani jiní živočichové či rostliny.

Na jihu problémy

Stále dobrou vodu ke koupání má v Karlovarském kraji většina koupališť. Platí ale zákaz koupání na vodní nádrži Skalka u Chebu a Velkém rybníku u Hroznětína na Karlovarsku. Kvalita vody se podle karlovarských krajských hygieniků zhoršuje také na některých místech přehrady Jesenice na Chebsku. Vodu bez závad má stále koupaliště Lido u Hamrníků na Chebsku.

Vodu v údolní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku začátkem srpna obvykle nebezpečně zamořily sinice. Dnes kvalitu vody na hygieniky pravidelně monitorovaných místech přehrady charakterizuje modrý usměvavý smajlík. Je bez problémů vhodná ke koupání. Podobně na tom je většina hygieniky sledovaných umělých a přírodních koupališť v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Foto: David Taneček, ČTK

Stříbrný rybník v Hradci Králové

Zhoršená kvalita vody byla ve čtvrtek pouze v rybnících rekreačního areálu Dolce u Trutnova a rybníku Vejsplachy ve Vrchlabí, kde se doporučuje se po koupeli osprchovat.

Na jihu Čech platí v současné době zákaz koupání v tábořišti Podolsko na Orlíku. Podle hygieniků je tam voda zdraví škodlivá. „Při koupání a vodní rekreaci v této lokalitě hrozí akutní poškození zdraví. Proto jsme vyhlásili dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, který platí do odvolání,“ sdělila Právu ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Špatný stav vody je dlouhodobě také na Staňkovském rybníku na Třeboňsku, který dostal od hygieniků na pětistupňové škále čtyřku. „Voda představuje pro uživatele zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ doplnila Kotrbová. Jen mírně zhoršená kvalita vody je potom u lipenských pláží, kde by neměly hrozit zdravotní potíže.

Berounské koupaliště praská po týdnu od rekonstrukce ve švech

Cestování

V Praze na žádném koupališti ani rybníku neplatí zákaz koupání, informovala Právo Helena Mikulášová z Hygienické stanice hl. m. Prahy. Zhoršenou kvalitu vody registrují hygienici např. na Hostivařské přehradě nebo Šeberáku, i když v uplynulých dvou letech prošel kompletní rekonstrukcí. Vodou se začal plnit letos. „Zpočátku byla voda dobrá, později se objevily sinice,“ konstatovala Mikulášová.

Kdo do méně kvalitní vody skočí, neměl by opomenout sprchu pitnou vodou. Citlivějším jedincům hrozí alergická reakce.

Plné Novomlýnské nádrže

Kvalitu vody v jednom z největších přírodních areálů v Česku, kterým je jihomoravský autokemp Merkur u Novomlýnských nádrží pod Pálavou, hlídá krajská hygiena v Brně. „Zápisy o jejích pravidelných kontrolách si mohou prohlédnout návštěvníci na nástěnce, kterou má hygiena přímo na pláži u Velké i Malé laguny. V současnosti je voda ke koupání stále vhodná,“ řekla Právu Lenka Andrlíková z AC Merkur Pasohlávky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Koupališti v Hlinsku na Chrudimsku

Kemp má kapacitu 4500 návštěvníků a místa u vody jsou pro dalších 2500 lidí, kteří se přijdou jen vykoupat a v kempu nebydlí.

Hygienici na Vysočině ve čtvrtek vydali zákaz koupání pro přehradu Trnávka na Pelhřimovsku. Voda v ní je podle nich nebezpečná kvůli velkému množství sinic. Z rekreačních vodních ploch v tomto kraji mají zhoršenou jakost vody rybníky Kachlička, Domanínský, Medlov a Pilská nádrž. Po koupání v nich by se lidé měli osprchovat. Jen mírně sníženou čistotu vody měly rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku a přehrada Sedlice na Pelhřimovsku.

Mezi rekreační vodní plochy, v nichž se udržela čistá voda, patří Břevnická nádrž u Chotěboře, rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče, zatopený lom u Horní Cerekve i přírodní biotopy v Jemnici a v Šiklově Mlýně na Žďársku. Řadí se mezi ně rovněž přehrada Dalešice na Třebíčsku a koupaliště v Rouchovanech a v Novém Městě na Moravě.

Foto: David Taneček, ČTK

Stříbrný rybník v Hradci Králové

Bez obav si mohou přijít zaplavat lidé k velkému přírodnímu koupališti Poděbrady nedaleko Olomouce, které je v parných dnech oblíbeným cílem obyvatel krajského města. Za odpočinkem a osvěžením tu míří každý den stovky lidí. Vodu ve zdejších štěrkopískových jezerech tu pravidelně sledují hygienici, stejně jako kvalitu vody v Plumlovské přehradě u Prostějova, která patří v teplých dnech také k oblíbeným místům.

„V obou případech je voda podle našich zjištění vhodná ke koupání a její jakost hodnotíme nejvyšším stupněm jedna,“ řekla Právu ve čtvrtek ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám