Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Inna Puhajková: K poslednímu počítači jsem přišla díky hazardním hrám

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
7. srpna 2020 | 06:00

Inna Puhajková (34) vypadá nevinně a možná vás informace o tom, že hraje hazardní hry, docela překvapila. A co teprve, když se svěřila, že má za sebou i výhru v pokerovém turnaji! Jak ale říká, hazard je již minulostí a dnes raději sází kytky na balkoně a sportuje. A že je to na ní vidět!

Jak jste na tom s technikou a počítači, ovládáte to?

Je pravda, že notebook je pro mě zrovna aktuální téma, protože doma mám asi osm let starý, který jsem vyhrála v pokerovém turnaji. Takže mi začíná dosluhovat baterka a hlavně paměť, tak se poohlížím po něčem novém. Rozumím maximálně těm zásadním parametrům. Jako každá žena se asi nejvíc dívám na design, prostě jestli je to hezké, a až potom mě zajímá ten zbytek. V dnešní době se technika tak rychle vyvíjí, že je to snad nemožné sledovat, protože jsou nové a nové funkce. Počítače už mají dotykové obrazovky a vypínání na otisk prstu, jako to mají telefony.

Jdete s dobou a máte tyhle vychytávky nastaveny na technice, kterou používáte?

Na telefonu – troufám si říct – ovládám veškeré funkce, které to nabízí. U laptopu je to samozřejmě horší, protože tam už jsou různé programy a funkcí je tam mnohem víc. Tam já používám maximálně internet, word, excel a program na fotky.

Když máte nějaký technický problém, obracíte se s tím na přítele?

Přítel určitě ne, ten je na tom snad ještě hůř, co se technických věcí týče. V práci na to samozřejmě máme celé oddělení, které tyhle problémy řeší. Se soukromou technikou se obracím na kamaráda, který provozuje bazar a všemu rozumí, takže když jsem potřebovala přesunout cokoli ze starého do nového telefonu, tak jsem se obracela na něj, sama bych si s tím asi neporadila.

Jak je vidět, notebooky tak často nestřídáte, ale co telefony – jak často je měníte a musíte mít vždy tu nejžhavější novinku?

Střídala jsem je docela často, ten poslední mám asi rok a půl, a to je tak maximální doba, po kterou mi vydržel. Ono to ovšem bylo často proto, že mi ho třeba ukradli, jednou jsem ho utopila na vodě – a jiné příhody, kvůli kterým jsem byla nucena pořídit si nový... Takže v tom případě už si koupíte ten nejnovější model. Samozřejmě mě lákají nové modely, ale teď se snažím odolávat a doufám, že mi to chvilku vydrží.

Řešíte, jak moc času trávíte na telefonu?

Vím, že telefon umí dokonce změřit, kolik hodin trávíte na telefonu nebo na sociálních sítích, ale já se na to raději nedívám. Mám to v takových vlnách. Někdy se snažím telefon úplně odkládat, především ve dnech volna, kdy trávím čas s rodinou, protože se nevídáme tak často. To jsem pak schopná  telefon úplně ignorovat a podívat se na něj třeba až večer. Pak jsou zase dny, kdy na něm doslova visím a nosím si ho s sebou i na záchod, jako bych ho měla přikovaný k ruce.

A co s partnerem – řešíte to, že jeden nebo druhý moc visí na telefonu?  Máte nastavena nějaká pravidla?

To jsme ještě nezavedli. Je pravda, že jsem v tom mnohem horší, přítel nemá takovou tendenci lovit něco na telefonu. Když se o něčem bavíme, tak hned potřebuju na internetu zjišťovat něco víc a shromažďovat informace. Pokud s tím někdo přijde, tak to bude pravděpodobně on, kdo řekne: Koukej odložit ten telefon a víc se mi věnuj!

Korona nám pořád řádí. Jak to ovlivnilo vás? Jak jste trávila karanténu a musela jste hodně měnit plány?

Nám to odložilo dovolenou, protože většinou v červnu jezdíme k moři, ale protože přítel hraje fotbal a byla tam vynucená pauza, po které přišel restart fotbalové sezony, tak se to všechno strašně časově posunulo. Jinak my jsme si díky té pauze užili více času spolu doma, přítel nemusel pendlovat mezi Jihlavou a Prahou a jediní, koho jsem nějakou dobu neviděla, byli rodiče, kteří žijí v jižních Čechách. V době, kdy to nejvíc řádilo, jsme omezili kontakt na nulu.

Kvitovali jste to s povděkem, že spolu můžete trávit tolik času, nebo byla trochu ponorka?

Ponorka vůbec, takové slovo ani neznám. Já osobně jsem si to užila, bylo to příjemné zklidnění, měla jsem spoustu času na to, co jsem strašně dlouho odkládala. Všechno jsem si vyřídila, zařídila, zvelebila jsem si terásku, zasadila jsem si do truhlíků kytky, protože jsem o tom tři roky jenom mluvila a najednou na to byl čas.

Ještě bych se chtěla vrátit k tomu, že jste mi řekla, že jste vyhrála počítač v pokeru. Vy se mu nějak intenzivně věnujete?

To byla trochu štěstěna, protože v té době jsem se o poker zajímala a měli jsme s kamarádem výměnný obchod: já ho naučím black jack a on mě poker. Zrovna se to sešlo tak, že se konal jeden turnaj v zahraničí, ve Filadelfii, a já jsem měla ty čerstvé informace a taktiku. A štěstí se na mě pousmálo. Nikdo mi nevěřil, že tomu rozumím, tak mě trochu podceňovali v blafování i poker face, až jsem to dotáhla k výhře – a součástí té výhry byl laptop.

Dál jste už svou kariéru v hazardu nedotáhla?

To mi úplně stačilo, měla jsem vyhráno a dál jsem v tom nepokračovala a dnes bych to už asi ani neuměla. Přece jen to byl rok 2012 a od té doby jsem poker nehrála.

Na co se teď nejvíc těšíte?

V tuhle chvíli si užívám letní dny, kdy je hezky a hodně sportuji. Chodím na tenis nebo jezdím s kamarádkou na kole velké túry. Je to příjemná kombinace k mé práci, kde mám vytížení spíš psychické a dost sedím. No a jinak doufám, že bude nějaká ta dovolená, ale to je ještě v nedohlednu.

 

Video se připravuje ...