Francouzské komedie tehdy a teď. Dočkáme se dalších Četníků nebo Sedmé roty?

francouzské komedie

Francouzští tvůrci posílají do kin rok co rok nějakou komedii s potenciálem být minimálně na území země galského kohouta komerčním hitem. Čas od času se takový snímek chytí i jinde v Evropě, ale co si budeme nalhávat, doba Četníků, Sedmé roty, Fantomasů apod. je už dávno pryč. Komedie Krycí jméno Lev se však diváky pokusí přesvědčit, že Francouzi to stále mají v rukou.

Neznám snad nikoho, kdo by pod pojmem francouzské komedie nevyjmenoval filmy z minulého století. Jsou ale opravdu snímky z nového tisíciletí tolik nezapamatovatelné, že si lidé raději vzpomenou na komedie s Louisem de Funésem? Určitě tomu tak není, ale pravdou je, že tamní kinematografie těží z úspěchů komedií především ze 60. a 70. let dodnes.

Není nad klasiku

Půl století staré komedie byly trhlé, ale všechny z nich se dokázaly opřít o sympatického hrdinu nebo více postav. Ať už to byly série filmů o Četnících, Fantomasovi nebo Sedmé rotě, příběh byl velmi prostý, zato kadence vtipů a humorných situací byla vskutku výjimečná. Podobné tempo ještě stačily držet komedie z 90. let a zkraje tohoto tisíciletí, například Blbec k večeři, Taxi nebo Drž hubu!

Čím to, že současný francouzský film nedokáže vyprodukovat další klasiku, kterou budou pravidelně opakovat v televizi? Nabízí se jednoduchá odpověď, která by se dala aplikovat i na české luhy a háje – generační obměna. S novými jmény se změnilo i pojetí komedií, které už nejsou vyloženě trhlé, ale obsahují jisté sociální aspekty a diváky se pokouší zahřát u srdce jiným způsobem.

Nová doba

Nejvýrazněji se do srdce lidí zapsala v roce 2011 hořká komedie podle skutečných událostí Nedotknutelní, která pojednává o přátelském vztahu paraplegika a jeho neomaleného osobního asistenta. Snímek vydělal ve francouzských kinech neskutečných 166 miliónů dolarů a po celém světě celkem 426 miliónů. Enormního úspěchu si všimli i za mořem, a proto v USA vznikl remake.

Na vlně úspěchu Nedotknutelných se samozřejmě pokouší svézt i další francouzské komedie, zejména pak ty, které mají stejný tvůrčí tým nebo producenty, popřípadě herce. Proto vznikly snímky jako Samba, I dva jsou rodina nebo Dokud nás svatba nerozdělí. Žádný z těchto filmů se však nedočkal takového diváckého ohlasu jako Nedotknutelní.

V loňském roce – u nás začátkem tohoto roku – měla premiéru romantická komedie Tenkrát podruhé s Danielem Auteuilem, která u publika také příliš nepochodila, byť jde o milý film. Své štěstí nyní zkouší komedie Krycí jméno Lev o psychiatrovi a jeho novém pacientovi, který tvrdí, že je mezinárodní agent. Ukázky slibují bláznivou podívanou v podobném stylu jako například Drž hubu! Zrodí se další klasická francouzská komedie?