Archeologové karlovarského muzea ukončili výzkum u kostela svatého Michaela v Nové Roli

Kostel svatého Michaela v Nové Roli dlouhodobě trápí vlhkost. Radnice chce historicky významný objekt zachovat, a proto nechala od archeologů karlovarského muzea udělat průzkum základového zdiva. Kromě toho ale odborníci objevili také kosterní pozůstatky.

Základy kostela odborníci zkoumali celkem na třech různých místech, takzvaných sondách. „Sonda byla zvolena tak, aby ukázala navázání sakristie na původní románsko-gotický presbytář. Sonda jasně ukazuje, že byla přistavena k původnímu presbytáři na spáru, to znamená, že zdivo není provázané a je to tedy samostatná stavba,“ vysvětlil archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.

Při výzkumu archeologové objevili také část kosterních pozůstatků dítěte, a to právě mezi sakristií a presbytářem. „Zbytek těla porušila právě stavba základů pro sakristii. Stavebníci kopali jámu a ten starší hrob z doby po založení presbytáře překopli,“ popsal Klsák.

Výzkum základového zdiva si objednala radnice, která připravuje projekt na odvlhčení interiérů kostela. Archeologové ale zvýšenou vlhkost v obvodovém zdivu nepotvrdili, potvrdil Klsák.

Důvodů zvýšené vnitřní vlhkosti v kostele může být podle něj několik: „Prostor je celkem suchý a domníváme se, že by to nemělo mít vliv na tu vnitřní vlhkost. Muže tam být problém buď v základech toho vnitřního zdiva, nebo v omítkách a úplně nejzásadnější chyba je podle mě to, že ten kostel nebyl poslední dobou, možná desítky let, větrán.“

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související