OBRAZEM: Navštivte výstavu, která provokuje. V teplickém muzeu rezonují díla otce a dcery Mizerových
V teplickém muzeu rezonují díla otce a dcery Mizerových. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Ve třech výstavních místnostech Regionálního muzea v Teplicích mají návštěvníci od čtvrtka 6. srpna možnost zhlédnout jedinečnou výstavu děl dvou zajímavých uměleckých osobností. Na úctyhodné ploše prezentují své práce otec a dcera, Pavel Mizera a Kamila Housová Mizerová. Jejich společná výstava nese název Rezonance a ve čtvrtek v podvečer ji v rámci vernisáže uvedl profesor ústecké katedry výtvarné kultury a grafik, Miloš Michálek.

Sochař Pavel Mizera (71) vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě a později Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v ateliéru skla Profesora Libenského. Přesto se ve své tvorbě postupně zaměřil na poddajnější materiál, kterým je dřevo. V teplickém muzeu prezentuje dřevěné objekty a reliéfy, které patří k řadě, kterou autor pojmenoval Dutiny. Mimochodem, Pavel Mizera vytvořil i Noemovu archu a sochu piráta, které najdeme na dětském hřišti U opiček v Zámecké zahradě.

Foto

Kamila Housová Mizerová vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, v ateliéru Kov a šperk u Profesora V. K. Nováka. Zaměření zůstala věrná a v tvorbě se specializuje zejména na kovové reliéfy, grafické listy a šperky. V Teplicích máme možnost seznámit se s její řadou smaltovaných obrazů, s kovovými reliéfy a grafikami, které nesou stopy dynamiky a autorčina respektu k materiálu. Kamila Housová Mizerová pracuje stejně jako otec se dřevem, a nevyhýbá se ani kovu a kameni, kdy se pouští i do rozměrných objektů. Působí jako pedagožka na Katedře architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Tvorba obou umělců rezonuje společnou energií, spojuje ji obdiv k materiálu, způsob zpracování, ale také integrace jeho syrové podstaty do závěrečné kompozice díla. Výstavu Rezonance v prostorách Regionálního muzea v Teplicích můžete navštívit do 6. září. Otevřená je od úterý do pátku, v době od 12-17 hodin a o víkendu v čase 10-12 a 13-17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru