Studio Dva: Živé vysílání nadále neplánujeme. Neděláme televizi, ale divadlo

Tomáš Přenosil

Divadla v době pandemie

V pořadu Nový den se moderátor Karel Voříšek ptal ředitel marketingu a zástupce producenta Tomáše Přenosila z divadla Studio Dva, jak reagovali na nečekané prázdniny. „Napadlo nás, že je to na pár dní. V té době jsme měli mít veřejnou generálku nového představení Duety, ale museli jsme představitelům říct, že do práce chodit nemusí,“ vzpomínal Přenosil.

Prvotní nejistoty byly obrovské, protože nikdo netušil, co přijde. „Musím ale říci, že nás především podrželi diváci. Rozhodně nereagovali naštvaně. Nikdo z nás nevěděl, co se bude dít, a právě divákům můžeme děkovat, že Studio Dva přežilo,“ pokračoval Přenosil.

Divadlo muselo od začátku pandemie odložit bezmála tři sta představení. „Přeložili jsme je na náhradní termíny a diváci byli tak hodní, že nechtěli vracet vstupenky. Dorazí tedy až na podzim, aby mohli vidět to, co neviděli na jaře,“ vysvětloval zástupce producenta.

Vedení divadla na jeho uzavření reagovalo velmi pohotově a začalo na sociálních sítích vysílat představení živě. Do budoucna v tomto trendu ale neplánují pokračovat: „Místo televize bychom rádi dělali divadlo. Smáli jsme se tomu, že se divadla v době opatření změnila na televize.“

Nyní se představení odehrávají buď na letních scénách, nebo uvnitř klimatizovaného divadla. „Venku nejsou žádná omezení, pouze upozorňujeme, aby se diváci chovali zodpovědně. Uvnitř je nutné, aby návštěvníci měli po dobu celého představení roušky, ale dá se tam díky klimatizaci vydržet,“ vysvětloval Přenosil. Celé divadlo je navíc pravidelně ionizováno a dezinfikováno.

Pokud by se měla bezpečnostní opatření zpřísňovat, tak Přenosil věří, že to fungování divadla už nijak neovlivní: „Myslíme si, že se opatření dál zpřísňovat nebudou. Třeba budou znovu povinné roušky, ale my v nich budeme moci i na podzim hrát. Myslím, že nejen pro nás, ale pro většinou kulturních institucí, které nejsou dotovány, by případně další zavíraní znamenalo existenční problémy a třeba i definitní konec.“

Tagy: