Stověžatou Prahu obohatí čtyři nové zvony

Stověžatou Prahu obohatí čtyři nové zvony
7. srpna 2020 Události Autor: Eva Svobodová

Nad Prahou se již brzy ponesou hlasy nových zvonů. Z rakouského Innsbrucku totiž dnes do hlavního města dorazily čtyři nové přírůstky, které budou v příštích měsících zavěšeny na věže dvou staroměstských kostelů – svatého Havla a svatého Haštala. Oba chrámy spadají pod římskokatolickou farnost u kostela Matky Boží pod Týnem.

Nové zvony nesou jména Ludmila, Jan Nepomuk, František a Haštal, každý z kostelů získá po dvojici z nich. Zajímavostí je, že mezi nimi panuje značný rozdíl v objemu a hmotnosti – zatímco nejtěžší Haštal váží tunu a čtvrt, Ludmila má pouhých 45 kilogramů. Zvonice kostela svatého Havla se vedle toho chlubí jedním prvenstvím – nachází se zde vůbec nejstarší pražský zvon, jenž je o sto let starší než proslulý zvon Zikmund ze svatovítské katedrály. Jedná se o Marii, kterou ulil neznámý řemeslník v roce 1455. Na svatohavelské věži již také od roku 2017 visí zvon Václav, který svůj název nese na počest stejnojmenného prvního českého prezidenta.

Za pořízením všech čtyř zvonů v celkové hodnotě 1,5 milionu korun stojí spolek Sanctus Castulus, což v latinském překladu znamená právě svatý Haštal.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony