reklama

Nový elektrický Lyriq od Cadillacu: Elon Musk by se měl začít bát

reklama

Pokud se Tesla dosud mohla považovat za krále na trhu s elektrickými auty, který je ohrožován pouze evropskými automobilkami, nový Cadillac Lyriq přinejmenším vzbuzuje otázky, jestli tomu tak stále je. Odpověď se nabízí – není. Vůz z futuristickým designem, zapuštěnými klikami a dojezdem 500 kilometrů na jedno nabití by se měl začít vyrábět do dvou let. 

Mezi elektrickým crossovery to vypadá na pěknou „šarvátku“. Dnes můžeme tvrdit, že nejlepší na trhu Audi e-tron a čekat, co předvede chystaný Ford Mustang Mach-e, který by měl být vlajkovou lodí automobilky Elona Muska. Do této hry však zřejmě naprosto plnohodnotně vstoupí i Cadillac. Představený koncept, který by měl být se sériově vyráběným vozem téměř totožný, snese nejpřísnější kritéria. Ladné křivky, zadní světlomety do boků karoserie či kamery místo zpětných zrcátek jsou jen špičkou ledovce celkově skvěle vypadajícího Cadillacu Lyriq. Parkování na dálku je samozřejmostí. A i když výkon zatím zůstal tajemstvím, předpokládaný dojezd 500 kilometrů je velmi slušný.

Z interiéru jistě zaujme dominantní velká prohnutá obrazovka před řidičem o úhlopříčce 33 palců. S největší pravděpodobností bude dotyková a po stranách se bude ovládat téměř vše ve voze. Bez zajímavosti není ani fakt, že podle vývojářů by měla být projížďka v Lyriqu nadstandardní díky rozložení půl na půl mezi přední a zadní nápravu a také nízkému těžišti. Nový Cadillac se bude vyrábět s jedním nebo dvěma elektromotory, což znamená pohon pouze zadních nebo všech čtyř kol. Baterie s kapacitou 100 kWh slibuje hodně slušný výkon. Na finální podobu si musíme počkat ještě zmíněné dva roky. Už teď je ale jasné, že nový Lyriq bude mít vše, co od auta budoucnosti očekáváte.

Foto: Cadillac

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama