Hlavní obsah

Tip na výlet: Výšlap kolem studánek a milířů. Ať máte za Kloboučkem

Foto: ČTK

Brdy se z uzavřeného vojenského újezdu mění na zajímavou turistickou lokalitu.

Reklama

aktualizováno •

Výlet na Klobouček v Brdech, které se před třemi lety začaly z uzavřeného vojenského újezdu měnit v turisticky zajímavou lokalitu, může být příjemnou rodinnou vycházkou. Letní tip Bronislava Pavlíka, editora domací redakce.

Článek

Začínat a končit je možné na parkovišti poblíž fotbalového hřiště v obci Obecnice na Příbramsku, vrchol přijde zhruba uprostřed trasy právě na zhruba 704 metrů vysokém vršku, odkud je krásný výhled na krajinu směrem ku Praze.

Klobouček

Svahy vrchu pokrývají druhově i prostorově rozmanité lesy a jeho okolí je nositelem řady památek z historie Brd. Pár desítek metrů východním směrem pod vrcholem Kloboučku najdete krásné, slepencové skály. Skalní útvary si oblíbili horolezci již před II. světovou válkou.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště u stadionu

Nejbližší autobus: obec Obecnice

Restaurace: Na samotě u lesa

Tip na výlet: Bacín

Délku okruhu z Obecnice do Obecnice lze zvolit podle momentální chuti, do deseti kilometrů se dá naplánovat. Stoupání ze startu (520 metrů) na Klobouček není nijak šílené, zpestří ho několik hezkých míst s lesními studánkami anebo s připomínkou někdejších milířů, kde se pálilo dřevěné uhlí.

Reklama

Doporučované