Na Jihlavsku skončí povinnost nosit roušku v obchodech a veřejné dopravě

  16:44,  aktualizováno  17:15
Hygienici od soboty na Jihlavsku rozvolní protiepidemická opatření nařízená kvůli zvýšenému počtu případů nákazy koronavirem. Lidem skončí povinnost nosit roušku v městské hromadné dopravě a v obchodech. Ochranu dýchacích cest ale musejí stále používat v nemocnicích a domovech pro seniory.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

O plánovaném rozvolnění opatření dnes informoval primátorku Jihlavy Karolínu Koubovou ředitel krajské hygienické stanice Jan Říha, hygienici informaci zveřejnili i na svých webových stránkách.

„Od půlnoci se přechází na celokrajská opatření,“ potvrdil Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice. 

To znamená, že zůstává povinnost nosit roušky ve zdravotnických zařízeních, lékárnách, ústavech sociálních služeb a ústavech péče o děti. „U ostatních záleží na dobrovolnosti lidí,“ doplnil Kos.

Zakrytí nosu a úst v městské hromadné dopravě, provozovnách služeb a ve velkých obchodech bylo v celém jihlavském okrese povinné od 14. července, a to kvůli rozšíření onemocnění covid-19 v Jihlavě. Roušky byly povinné také na hromadných veřejných akcích.

Opatření se zároveň dotklo studentů jihlavské Vysoké školy polytechnické, která zrušila slavnostní letní promoce absolventů. O tradiční akt však studenti ochuzení nebudou. „Absolventům nabídneme náhradní termín,“ přislíbila prorektorka pro studium Jana Borůvková.

Koronavirus se na Jihlavsku začal ve větším množství objevovat na začátku července.Šířit se začal především ve Větrném Jeníkově, kde byla evidována první nákaza. Záhy se virus dostal také do Jihlavy, kde se nejvýznamnějším ohniskem stalo Alzheimercentrum. Postupně onemocnělo 59 lidí, pět klientů s covidem-19 zemřelo. Všichni byli senioři.

Několik případů bylo spojeno také s nákazou juniora ve fotbalovém klubu FC Vysočina. Objevilo se i deset případů nákazy v jihlavské firmě Bosch Diesel.

Autor: