Odveta za potírání disentu. USA uvalily sankce na správkyni Hongkongu Lamovou a další činitele

Carrei Lamová, správkyně Hongkongu

Carrei Lamová, správkyně Hongkongu Zdroj: Profimedia

Spojené státy v pátek uvalily sankce na správkyni Hongkongu Carrie Lamovou a dalších deset činitelů z Hongkongu a pevninské Číny. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo financí. Důvodem pro takový krok je jejich údajná role při potlačování svobod obyvatel této čínské poloautonomní provincie, kde nedávno vstoupil v platnost nový bezpečnostní zákon prosazený Čínou.

Ministerstvo sankce uvalilo na základě exekutivního příkazu, který v červenci vydal prezident Donald Trump, aby potrestal Čínu za její kroky při potírání disentu v Hongkongu.

„Carrie Lamová je správkyně, jež nese přímou zodpovědnost za zavádění politiky Pekingu, která spočívá v potírání svobody a demokratických procesů,“ uvedl ve vyjádření ministr financí Steve Mnuchin. „Spojené státy podporují hongkongský lid a využijeme naše nástroje a naši moc, abychom cílili na ty, kteří podrývají jeho autonomii,“ pokračoval.

Sankce míří kromě Lamové také na bývalého a nynějšího šéfa tamní policie, na ministra bezpečnosti či na ministryni spravedlnosti. Krok zmrazuje veškerý majetek těchto osob v USA a celkově zakazuje Američanům s nimi obchodovat.

S přijetím nového bezpečnostního zákona pro Hongkong vyjádřila nesouhlas řada nejen západních zemí. Podle kritiků je porušením zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když přebírala správu nad provincií od Británie v roce 1997. Princip garantuje místním obyvatelům řadu svobod, které jsou v pevninské Číně nevídané. Peking však tvrdí, že je zákon ve městě nutný pro obnovení pořádku, který narušily masivní demonstrace za demokratické reformy, jež vypukly loni a přerušily je až restrikce spojené s šířením koronaviru.

Lamová s odkazem na nebezpečí šíření nákazy na konci července o rok odložila volby do hongkongské legislativy plánované na 6. září. Jednalo se přitom o ránu pro prodemokratickou opozici, která doufala, že v těchto volbách zaznamená významné zisky. USA krok Lamové odsoudily a uvedly, že se jedná o poslední z řady kroků namířených proti demokracii v Hongkongu.

Informovaný zdroj agentury Reuters uvedl, že jednání Trumpovy administrativy o v pátek oznámených sankcích urychlilo právě rozhodnutí Lamové ohledně odkladu voleb.