7. 8. 2020

Vzpomínáme: The Rain (2018-2020)

Vzpomínáme: The Rain (2018-2020)

Netflix v posledních letech výrazně rozšířil mezinárodní seriálovou tvorbu. V roce 2018 představil dánskou novinku The Rain (Déšť), která osloví především fanoušky postapokalyptic­kého žánru.

Déšť se vysílal v letech 2018–2020, vznikly tři série s celkem 20 epizodami, které ukazují skupinku přeživších, která se zoufale snaží najít jídlo ve virem vyhubeném Dánsku. Závěrečných šest epizod mělo premiéru 6. srpna 2020, kdy jsme se dočkali také samotného vyústění příběhu – finále seriálu.

záhadný déšť

Příběh začíná jednoho běžného prosluněného dne, kdy se Simone se spolužáky chystá na referát. Ve škole se však náhle objeví její otec, který ji násilím odtáhne pryč. Mluví rychle a zmateně o tom, že bude pršet a rodina se musí schovat, než bude pozdě. Při cestě autem do bezpečí dojde k nehodě a rodina utíká lesem k záhadnému bunkru, kde se s dopadem prvních kapek na zem bezpečně schová.

Simone a její mladší bratr Rasmus nechápou, co se děje. Otec je opustí se slovy, že vše musí napravit. Když děti po chvíli slyší bouchání na dveře bunkru, jdou rychle otevřít s tím, že se táta vrátil. Matka jim v tom nestihne zabránit – venku však stojí virem nakažený muž, kterého matka zastaví, aby se nedostal k dětem, ale zároveň se sama nakazí deštěm. Simone s Rasmusem zůstávají sami bez rodičů v opuštěném uzavřeném bunkru, kde stráví pět let života.

Neví, co se venku děje, neví, že déšť vyhubil většinu obyvatel a ti, kteří přežili, zoufale bojují o jídlo a nebojí se pro něj ani vraždit. Když jim dojde jídlo, vydávají se spolu se skupinkou mladých přeživších na cestu do Švédska, kde by mohl být jejich otec a kde by mohli získat odpovědi na to, co se stalo.

plakát

Než budeme pokračovat v článku dál, je nutné napsat upozornění. Odtud až do konce článku je text propleten spoilery. Pokud jste tedy seriálem nepolíbení a chcete si ho naplno vychutnat při sledování maratonem, doporučujeme vám, abyste v tuto chvíli přestali číst. Na dalších řádcích se totiž dozvíte informace, které vám mnoho věcí vyspoilerují a potenciálně poškodí celkový zážitek ze sledování. Vstup dál jen na vlastní nebezpečí :-)

parta teenagerů

Po pěti letech v bunkru je Simone 22 let, Rasmusovi 16 let. Potkávají se se skupinou, kterou tvoří Martin, Beatrice, Lea, Jean a Patrick. Po počáteční nevraživosti se nakonec spojí, aby společně našli další bunkry, ve kterých je dostatečná zásoba jídla. Vydávají se na nebezpečnou cestu, během které potkávají další přeživší, kteří se do krve rvou o kousek jídla.

Nebezpečí stále představuje i déšť, před kterým je potřeba se vždy schovat, jinak hrozí nakažení. Nebo to snad je jinak? Hrdinové to nehodlají zjišťovat na vlastní kůži a raději se vždy utíkají schovat, kdykoliv začne pršet. Infikované jsou i veškeré vodní plochy od řek až po kaluže. Stačí jediný kontakt kůže s kapkou vody a váš život je u konce.

Postupně přijdou na to, že vir úmyslně vytvořila a rozšířila společnost Apollon, ve které pracoval i otec sourozenců. Její ředitel chce vir použít jako prostředek útoku a získat za něj peníze od světových velmocí. Jenže mu chybí jedna zásadní věc – protilátka, kterou může zprostředkovat pouze Rasmus.

plakát

úspěšná cesta do Švédska a nástup nadpřirozených schopností

Skupina se vydává hledat otce sourozenců, což se jim nakonec i povede. To, co přijde dál, si však nedokázali představit ani v těch nejhorších nočních můrách. Rasmus zjistí, že je odolný vůči viru, takže se stává klíčovou složkou při hledání protilátky. Jeho život je v ohrožení, vědci se nezastaví před ničím, aby z něj protilátku dostali za všech okolností. Skupina se proto opět vydává na útěk, aby zachránili Rasmuse.

I když jejich otec stál zdánlivě na špatné straně (proti nim), nakonec jim dal tajné souřadnice místa, kde by tamější lidé mohli z Rasmuse vir dostat, aniž by musel zemřít. I když se jim na místo podaří dostat, snahy o odstranění viru jsou neúspěšné. Rasmus začne mít nadpřirozené schopnosti – dokáže vyvolat vir ze svého těla v podobě smrtícího kouře, který ihned zabíjí každého, kdo se mu připlete do cesty. Ze začátku tuto schopnost používá nekontrolovaně ve stresujících situacích, postupně se ji však naučí ovládat a používat proti nepřátelům. Toto učení si však vyžádá oběti.

Už v první sérii Rasmus při kontaktu s Beatrice, ač nevědomky, zaviní její smrt. To samé se stane Lee, která do dýmu dobrovolně vstoupí, aby zachránila Simone. Ta se neúspěšně pokusí Rasmuse vyléčit, vir v něm však zůstává. Na jeho dopadení je vypsaná lákavá odměna – lidé toužící po svobodě skupinu obklíčí a výsledkem je smrt Rasmusovy lásky Sarah, kterou hrdina krutě potrestá a vyšle virový kouř na všechny nepřátele, a nakonec se obrátí i proti Simone a Martinovi. Simone v poslední chvíli Rasmuse střelí, než se mu podaří zabít Martina, ovšem střelná rána se mu ihned zahojí a zklamaný a šokovaný Rasmus od skupiny odchází pryč.

plakát

začátek konce

Dne 6. srpna 2020 Netflix zpřístupnil ke sledování závěrečnou třetí sérii, která se odehrává tři měsíce po událostech z finále druhé řady.

Rasmus nyní žije v Apollonu a plánuje, jak všechny nemocné svou schopností vyléčí. Vědcům se nakonec podaří najít způsob, jak toho docílit, a Rasmus začne pracovat – nakazí lidi virem, ale nezabíjí je, pouze jim předá stejné schopnosti. Jediné, co nemá, je sestra po jeho boku. Ta totiž ví, jak moc nebezpečný je, a chce splnit slib otci, že Rasmuse zabije, pokud ho nedokáže vyléčit.

Jak ale brzy zjistí, přece jen existuje způsob, jak se viru zbavit. Objeví totiž záhadnou rostlinu, která vir zvládá vyhubit v okamžiku, kdy s ním přijde do kontaktu. Funguje to na virem zasažených rostlinách a hrdinové brzy poznají, zda to má stejné účinky i na lidi… A bude to bolestivé poznání.

Rasmus se vydává hledat svou sestru, blíží se neodkladný střet obou sourozenců a bývalých spojenců. Kdo zvítězí?

plakát

záchrana světa

A jak to celé dopadlo? Celá parta se opět sejde pohromadě, ovšem tentokrát už netáhnou za jeden provaz. Rasmus nakazil virem již v minulé sérii Sarah, která díky absenci imunitního systému nezemřela. Vir v sobě má také Martin, který jako první vypije nektar ze záhadné květiny, aby před sebou samým ochránil Simone. Bohužel on i diváci zjišťují, že nektar má pro lidi smrtící účinky, a Martin ihned umírá.

Simone se svými přáteli plánují, jak Rasmuse a jeho tým nezničitelných virem nakažených spojenců porazí. Rozhodnou se s nimi střetnout v blízkosti květiny. Rasmus a Simone se ocitnou tváří v tvář a hrdina sestru téměř zabije. Na poslední chvíli přichází jeho láska Sarah a oba se společně rozhodnou zachránit svět, což je důležitější než jakýkoliv osobní prospěch nebo pomsta sestře za to, že nestála po jeho boku. Společně přichází k rostlině, která z nich vir vytáhne. Dojde k obří explozi, kterou přežijí jen ti, kteří nebyli virem nakažení.

Vidíme, jak Simone sleduje mrtvého Rasmuse a Sarah, jak v poklidu leží u květiny v obětí a čerstvá zelená tráva je pomalu začne zarůstat. Svět je zachráněný, vir v karanténní zóně i za zdí byl zlikvidován. Konečně je po všem a hrdinové se můžou vydat do světa a jít za svými sny. Simone pohřbí Rasmuse a Sarah po boku Martina a splní tak slib, že svého malého brášku ochrání a postará se o to, aby nikdy nebyl sám.

plakát

Sledovali jste Déšť? Jak se vám líbily jednotlivé série i seriál jako celek? Už jste měli možnost zhlédnout závěr? Nebo raději tohle postapo vynecháte?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
ragelly

ragelly

Za mě byl pilot nejlepším dílem, postupem času se objevovalo stále více nelogičností, které byly občas...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

Viděl jsem dvě řady, na poslední (ze včerejška, ragelly patrně nespala :-) se rozhodně nepodívám. Postapo je...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Spala :D Netflix vydává seriály hned dopoledne, takže jsem si těch šest dílů pustila včera přes den :D
před 3 roky
Další články k tématu