Letem Českem: Z přístavu u moře k vnitrozemské řece aneb Znojemské „národní technické muzeum“

Museum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil KučeraMuseum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil Kučera

Znojemské Museum motorismu láká na motocykl od Laurina a Klementa, lodní motor i dobové reklamy.

Pokračujeme v seriálu Letem Českem, v kterém představuje Vlastimil Kučera často nepříliš známá dopravní muzea v Česku. Dnešní díl vás zavede k řece Dyji do Znojma do Musea Motorismu. 

Ne, nezbláznil jsem se. A ani nespletl – Znojemské „národní technické muzeum motorismu“ sice neexistuje, ale tamní Museum Motorismu jím s klidem může být.

Znáte ten pocit, kdy jste jako dítě vešli do cukrárny a nevěděli, čemu dáte přednost ? Vnímáte vůni, barvy, tvary a množství lákadel. Stejný pocit zažijete i ve Znojmě.

A proč přístav a řeka? Může to být začátek příběhu. Anebo vstupní klíč. Zkusme najít tajemný exponát.

Jeden z artefaktů byl původně část motoru námořní lodi. Přes historické peripetie se dostal až k řece Dyji. K neobyčejné budově, která má kořeny ve 12. století.

Čekáte obyčejnou, suchopárnou prohlídku? Omyl. Rodina Drozdů, které muzeum patří, si dala záležet doslova na každém detailu. Dokazují to i figuríny v dobových oděvech. Některé jsou vážné, jiné vtipné a některé až krutě realistické. Záleží jen na úhlu pohledu.

V muzeu najdete i přehlídku motoristických kožených helem a technických pomocníků, jako jsou hevery nebo magneta – zapalování.

Víte, co byl a k čemu sloužil vůdčí list? A víte, jaké kdysi byly reklamní prospekty nebo mapy? I tomu je vyhrazena část expozice. Nezapomeňte si také prohlédnout historické směrové ukazatele.

Měníte olej vozu ve své garáži? V tomto muzeu najdete historické obaly od plechovek s mazivem. A co teprve reklamní cedule. Schválně – kolik firem a společností se zachovalo do dnešní doby. A mají stejné firemní barvy? Na tankování se ptát nebudu. Ale několik historických stojanů tu Drozdovi také mají.

Spousta otázek. A to jsme teprve na začátku. Náš tajemný exponát už neslouží na moři. Patří do vnitrozemí a má úplně jiný pohon. Extravagantní vysoké kolo bylo
nahrazeno dnes již klasickým bicyklem. Bicykl dostal motor. A stala se z něj také motorová tříkolka. A ke čtyřkolovému samohybu se spalovacím motorem byl již jen krok. Vše na jednom místě.

Máte už dost motocyklů a automobilů? Tak jděte nahlédnout do sbírky traktorů na venkovním prostranství. Odsud se dostanete po schůdcích dolů do útrob budovy. Objevíte stabilní motory (tak praví cedule u hlavního vchodu muzea) – na různé pohony. Jen překvapí velikost, mohutnost, zdánlivá težkopádnost, ale hlavně vynalézavost konstruktérů, šikovnost techniků a obsluhy.

Vyjmenovávat všechna „nej, první a jediný“ ve znojemském muzeu je nad možnosti této rubriky. Ale přece jen závěrem! I město Znojmo mělo svého výrobce motocyklů, respektive značku motocyklu. Než ji najdete, určitě neminete stroje Laurina a Klementa, kolínské Torpedo nebo dlouhý motocykl Čechie.

Jsme na konci. Už víte, co je to ten tajemný exponát a kde se v muzeu nachází?  Je to část lodního motoru. Malá nápověda: U stropu budovy, kde jsou jeho menší a mladší sourozenci, ho nenaleznete.

Ještě se vám nechce jít domů? Navštivte místnost, která je věnována hračkám. (Malé upozornění z mé praxe – mužské části se vstup doporučuje pouze s kapesníkem – může vás totiž přepadnout nostalgie a ukápnout slza. No co, i chlapům se to stává. Ale jen těm pravým).

Info pro návštěvníky:
Muzeum – pod historickým centrem města a u řeky Dyje. Na parkovišti se můžete potkat s vodáky nebo cyklisty. A uvítá vás usměvavý strojvůdce v parní úzkokolejné lokomotivě. (Hned vedle je žentour a parní válec. Za plotem letadlo Mig 15).

Museum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil KučeraMuseum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil KučeraMuseum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil KučeraMuseum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil KučeraMuseum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil KučeraMuseum motorismu ve Znojmě. Foto: Vlastimil Kučera

Vlastimil Kučera

Tagy Letem Českem Museum Motorismu
6 komentářů