InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Rožmberském domě zahájili výstavu o Jitoně

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – Výstavu o nábytkářském fenoménu Jitona otevřeli v páteční podvečer 7. srpna v Blatském muzeu v Soběslavi. Po epidemii koronaviru to byla v muzeu první veřejná vernisáž. Zahájil ji vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid. O Jitoně i dalších nábytkářských podnicích v tehdejším Československu, také na Moravě, promluvil Ladislav Jackson (Zikmund-Lender) z fakulty výtvarného umění na Vysokém učení technickém v Brně. Spolu s týmem je autorem výstavy. Na zahradě muzea se v pátek sešlo mnoho návštěvníků. Spousta jich byla bývalých zaměstnanců soběslavského podniku a závodu. Sešli se známí, ovšem někdo bývalé kolegy hledal marně. Přece jen uplynulo již hodně času.

 

Jitona, neboli Jihočeské továrny nábytku, vznikla roku 1951 sloučením drobných výrobců nábytku v jižních Čechách. „Ovšem zprvu existovaly vedle sebe Jitona v jižních Čechách a Zatona v západních Čechách. Teprve později byly spojené dohromady pod hlavičkou Jitona. Podnik měl 21 až 27 provozů podle toho, jak se to počítá. Třeba pod Jitonu v Soběslavi patřil pobočný závod v Pacově, pod Jitonu v Lišově spadal závod v Lomnici nad Lužnicí," uvedl Štěpán Bicera, syn dlouholetého ředitele podniku.

Podnik Jitona byl předním výrobcem nábytku v socialistickém Československu i několik let po roce 1989. Výstava s názvem Tvary, barvy, pohodlí: nábytek Jitona je zaměřená především na design nábytku. Vedoucím vývojového oddělení byl architekt nábytku Hubert Nepožitek. Nejprve vývoj sídlil v Soběslavi, později se přestěhoval do Českých Budějovic do Chelčického ulice. 

O hudbu se na vernisáži postarali manželé Pilní z Mnichu. Zahráli na kytaru a příčnou flétnu třeba píseň od Jiřího Suchého Dáme si do bytu... V muzeu je také k zakoupení kniha o historii Jitony.

Výstava, na které jsou ke zhlédnutí nábytkové sestavy tehdejší doby, dobové dokumenty i fotografie, v Rožmberském domě potrvá do 30. září.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace