Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máme pocit, že jsme ve válce, kterou vede naše vláda proti všem lidem v Bejrútu, říká přímo z místa humanitární pracovnice

Humanitární pracovnice Rita Haddadová z mezinárodní organizace ADRA v Libanonu. Foto: ADRA
Humanitární pracovnice Rita Haddadová z mezinárodní organizace ADRA v Libanonu. Foto: ADRA

Exploze, která v úterý otřásla Bejrútem, zdevastovala část města a o život kvůli ní přišlo více než 150 lidí. O svoje zkušenosti z místa se s Deníkem N podělila Libanonka Rita Haddad. „Nejdůležitější je pomoc jeden druhému, na vládu se spolehnout nemůžeme,“ říká humanitární pracovnice z tamní pobočky mezinárodní organizace ADRA, která pomáhá lidem v nouzi.

Můžete popsat, jaká je teď situace v Bejrútu?

Spousta domů je poničených nebo úplně v troskách, statisíce lidí přišly o střechu nad hlavou, ztratily práci, kanceláře, věci, které potřebují k přežití. Zraněných jsou tisíce lidí, stovky pohřešovaných, 150 jich zemřelo. Bejrút je v důsledku výbuchu a následné vlny zničený tři kilometry okolo přístavu a různé škody jsou i o mnoho kilometrů dál.

Jak jste prožila chvíle po výbuchu skladu?

Když došlo k výbuchu, byli jsme na okamžik v šoku. Nevěděli jsme, co se děje, zda přišlo zemětřesení nebo vypukla válka a někdo nás bombarduje. Na desítky vteřin jsme úplně zamrzli. Po výbuchu jsem se cítila ztracená a nevěděla, zda mám jít hledat svoje příbuzné, kteří žijí v těch nejponičenějších částech města hned po přístavu. Bála jsem se o ty, které znám.

Dotkly se následky exploze vás a vašich blízkých?

Všichni z mé rodiny jsou v pořádku, ale ztratili svoje domy. Bohužel jsme přišli o tři kamarády, kteří byli mezi prvními hasiči, co dorazili na místo k přístavu. Byli to dva bratři a jejich švagr. Přišli na pomoc a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exploze v Bejrútu

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější