Slyšte, lidé! – Písně doby koronavirové

Slyšte, lidé! – Písně doby koronavirové
6. srpna 2020 Folk, Aktuality Autor: Milan Tesař

Do tohoto vydání pořadu Slyšte, lidé! jsme vybrali písně českých a slovenských písničkářů, zpěváků a skupin, které reflektují koronavirovou krizi v roce 2020. Vznikly písně o rouškách a rozestupech, o viru, o „nečekaně darovaném tichu“ i písně na poděkování lékařům nebo prarodičům. V pořadu uslyšíte například Pavla Helana, Ivo Cicvárka, Pavla Čadka, skupinu Živé kvety, Edo Klenu, Petra Bendeho, Pavlínu Jíšovou a další.

Jako první nám bude zpívat Petr Bende, který svou novou píseň Je čas jít dál napsal společně s textařem Tomášem Tajchnerem. Píseň vznikla speciálně pro Petrovy fanoušky, kteří sledovali zpěvákovy koronavirové koncerty z obýváku. Nakonec k písni vznikl i videoklip z domácího prostředí. Poselství písně je, že bychom se měnil nadechnout, odrazit a hledat nové cesty po dlouhodobých omezeních.

Koronavirová krize zvláště na svém počátku od sebe oddělila generace. Vnoučata se nemohla stýkat s prarodiči, protože ti patřili mezi nejohroženější skupiny. Právě pod dojmem tehdejších opatření napsal písničkář René Matlášek píseň Dětským hrdinům. Říká: „Je to píseň, kterou jsem napsal svým prarodičům. Vzpomínky na všechno to krásné, co bylo a je.“

Během jednoho dne – místo zrušeného koncertu – napsal a natočil písničkář Pavel Čadek píseň Všechno zlé.

Některé koronavirové písně vznikaly u autorů doma, Aleš Bojanovský ze skupiny FT Prim tu svou, respektive její klip, natočil v liduprázdných ulicích Brna. Procházel s rouškou na obličeji prázdnými místy, kde jindy obvykle potkáváme davy lidí. Za kamerou stál a některé nástroje nahrál Alešův syn Ondra, baskytaru nahrál třetí Bojanovský, Tomáš. Píseň se jmenuje Na rozcestí.

Jaromír Löffler je rodák z Olomouce, kde také v 60. letech působil v kapele The Bluesmen. Později byl důležitým členem ostravské skupiny Flamingo, ve které spolupracoval s Marií Rottrovou. V roce 1968 emigroval do Švýcarska. Letos v březnu vznikla na dálku mezi Prahou a Curychem píseň Až to jednou přejde, ke které napsal text Jan Horák. Jaromír Löffler říká: „Je věnována všem, kteří chrání sebe i ostatní a věří v novou budoucnost.“

Zpěvák, skladatel a textař Xindl X, vlastním jménem Ondřej Ládek, se přihlásil s písní Něco je ve vzduchu. Autor v ní shrnuje své pocity z podivné doby, kdy mezi lidmi vládl strach a solidarita. Říká: „Pokusil jsem se shrnout svoje pocity z této podivné doby, v níž jsme se všichni ocitli. Na jedné straně zvykání si na svá domácí vězení a na všudypřítomný strach šířený z médií, na druhé straně ta obrovská sounáležitost, kterou mezi lidmi cítím.“ A oceňuje lidi, kteří pro své okolí šili roušky, dobrovolníky, kteří pomáhali seniorům, nebo ty, kteří se skládali na své spoluobčany v nouzi.

„Svět se rozbil, a přece se točí. Léto se blíží a obzoru je nové slunce,“ to je poselství písně Salutuj bratislavské skupiny Živé kvety. Ta se pokusila o optimistický vhled do lepších časů. Píseň vznikla tak, že kytarista Peter Bálik nahrál doma základ skladby, který poslal zbytku kapely. „Takto jsme si navzájem pingpongovali různé nápady,“ říká Bálik.

Písničkář jako autor, který svou tvorbou reaguje na aktuální dění. To je prešovský skladatel a zpěvák Edo Klena. A tak jako reagoval písní například na vraždu novináře Jána Kuciaka, napsal dvě písně ke koronavirové krizi. Poslal nám je s tím, že je chystá na své příští album, ale že bude rád, když se mezi lidi dostanou dřív. Jedna z těchto písní se jmenuje Čo bude ďalej.

Svou aktuální píseň nám poslala Pavlína Jíšová. Napsala: „Posílám písničku – po cestě do Náchoda přišla melodie a text první sloky. Pak jsme v zahradní chatičce dotvořili celý text společně s manželem mé dcery Adély Oldou a s jeho otcem Oldou starším. Náramně nás to bavilo. Pak jsme to natočili v Náchodě ve studiu. Jen můj a Adélin zpěv, Oldova řádka a pak můj potlesk rukou a do stehna. Písnička má pracovní název Nedají, ale můžete si ji pojmenovat jinak.“

Píseň, která souvisí s koronavirovou krizí, vydal v dubnu písničkář, který si říká Láska. Říká: „Napsat tenhle song mě napadlo po několika dnech od vyhlášení zákazu vycházení. Spolu s kamarádem Davidem Konopáčem jsme si říkali, že by to chtělo nějak vyjádřit poděkování lidem v první linii. Jen nějak vkusně, nevtíravě. Tak jsme během jednoho večera dali dohromady text, já jsem k němu ráno udělal hudbu a v poledne už jsme to posílali producentovi.“ Píseň Dík že vás máme je tedy věnována všem doktorům, sestrám, členům složek integrovaného záchranného systému, ale i prodavačům, lékárníkům, obsluhám čerpacích stanic, kurýrům eshopů a spoustě dalších. „Text jsme vědomě psali tak, aby to poděkování bylo upřímné, bez přehnaného patosu a aby bylo aktuální třeba i po roce, až současná koronavirová krize pomine,“ říká zpěvák.

Jedním z písničkářů, kteří v době koronavirové krize připravovali pro své fanoušky streamované koncerty, byl Jan Řepka. Ve druhém z jeho „live streamů“ na konci března také poprvé zazněla speciální koronavirová píseň s názvem Vodkud jen se vzal ten vir? 

Písničkář Ivo Cicvárek se během koronavirové izolace spojil s muzikanty ze své kapely Velký svět a hosty a na dálku natočili píseň a videoklip Do tváří. Píseň postupně tvořili po e-mailu, vrstvili stopy, až vznikla píseň kombinující prvky gospelu, folkrocku, popu a irské hudby. Alespoň tak to vidí její autor, který říká: „Chtěl jsem napsat text o rouškách bez použití toho slova. Text, který bude mít nadčasovou platnost i po letech, jakkoliv se do něj otiskne emocí plná doba jejího vzniku.“

Písničkář Pavel Helan v krizi viděl „nečekaně darované ticho“, což v písní téhož jména glosoval slovy: „A možná se smysl vrací, když ho sledujeme vkleče.“

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!