Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Toronto dalo tři góly při hře bez brankáře a vynutilo si pátý zápas. Kubalík posunul Chicago dál

NHL zažila noc plnou senzací. Chicago a Montreal, dva nejhůře postavené týmy v předkole play-off, postoupily do prvního kola. První jmenovaný tým se radoval i díky Dominikovi Kubalíkovi, který za stavu 2:2 vstřelil vítězný gól utkání proti Edmontonu (3:2). "Habs" se spolehlivým brankářem Careym Pricem zase vynulovali Pittsburgh a po výhře 2:0 ukončili sérii stejně jako Blackhawks v poměru 3:1. Ještě větší poprask ale strhlo Toronto.

Auston Matthews (uprostřed) se raduje se spoluhráči z Toronta
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Columbus Blue Jackets – Toronto Maple Leafs 3:4 po prodloužení

Maple Leafs odvrátili hrozbu vyřazení neskutečným obratem. Kanadský klub ještě v 57. minutě prohrával s Columbusem 0:3, ale nakonec zvítězil 4:3 v prodloužení a vyrovnal stav série na 2:2.

Columbus vedl brankami Cama Atkinsona a Vladislava Gavrikova na začátku druhé třetiny 2:0, a když přidal v čase 54:18 Boone Jenner třetí gól, zdálo se, že je rozhodnuto. Toronto ale odvolalo v 56. minutě gólmana a s šesti hráči v poli vstřelilo tři góly – v 57. minutě snížili William Nylander s Johnem Tavaresem a 23 sekund před třetí sirénou vyrovnal Zach Hyman. Zápas rozhodl v 74. minutě Auston Matthews.

Toronto je třetím týmem v historii NHL, který v play-off vyhrál zápas, ačkoli ještě čtyři minuty před koncem třetí třetiny prohrával o tři góly. "Mám teď v hlavě úplně prázdno. Ani nevím, co cítím," přiznal autor vítězné trefy. "Každý náš hráč si zaslouží pochvalu, že zápas nevzdal a bojoval dál, i když jsme těsně před koncem prohrávali 0:3. Měli bychom být na sebe extrémně hrdi," dodal.

Columbus v minulém utkání otočil z 0:3 a vyhrál 4:3 v prodloužení, teď tříbrankový náskok prohýřil. "Ani bych se v tom moc nepitval. Jednoznačně chtěli vyhrát víc než my. V neděli budeme připraveni," řekl Atkinson.

Chicago Blackhawks – Edmonton Oilers 3:2

Kubalík se blýskl pěti body (2+3) a vytvořením několika nováčkovských rekordů NHL v úvodním utkání série proti Oilers, v dalších dvou zápasech ale vyšel naprázdno. Znovu se prosadil v pravou chvíli, když ve 49. minutě zlomil nerozhodný stav 2:2. Český útočník se do statistik zapsal pohotovou střelou z levého kruhu k bližší tyči nad rameno brankáře Mikky Koskinena a připsal si druhý vítězný gól v sérii.

"Abych byl upřímný, vůbec jsem se nedíval na branku," přiznal Kubalík. "Soustředil jsem se na to, abych vystřelil co nejrychleji a pokud možno bez přípravy. Ještě jsem se snažil vypálit nahoru. Šlo o bleskovou akci, možná ani (jejich gólman) nečekal, že bychom ji mohli sehrát tak rychle," dodal k rozhodujícímu momentu zápasu.

Edmonton dostal do vedení už po 45 sekundách hry Josh Archibald, ale už v osmé minutě prohrával. Skóre otočili Brandon Saad a Matthew Highmore. Zvýšit mohl na začátku druhé třetiny v oslabení David Kämpf, forhendovou kličkou ale v sólovém úniku nevyzrál na Koskinena. Vzápětí vyrovnal Ryan Nugent-Hopkins a rozhodl Kubalík, třetí hvězda zápasu. Hlavním strůjcem výhry Chicaga byl gólman Corey Crawford, který kryl 43 střel.

"Je ohromnou součástí našeho týmu a dnes chytal velmi dobře. Měli jsme hodně vyloučených, měli jsme štěstí, že zavřel bránu. Byl naším nejlepším hráčem zápasu," chválil Kubalík gólmana Crawforda, který jen v poslední třetině zastavil dvacet pokusů.

O závěrečnou hru 6 na 5 se Edmonton připravil chybným střídáním a v posledních dvou minutách si odpykával trest za příliš mnoho hráčů na ledě. "Potřebujeme dělat méně chyb. A když se nějaké dopustíme, bylo by hezké, kdyby někdo vytáhl nějaký extra zákrok. Měli jsme v sérii okamžiky, kdy jsme udělali hodně dobrých věcí, a pak to zazdili chybou. Věřím, že nás ale tyto zkušenosti posílí," řekl kouč Edmontonu Dave Tippett.

Montreal Canadiens – Pittsburgh Penguins 2:0

Nejen výborný Price, ale také obrana v čele s Jeffem Petrym či Shea Weberem deptala hvězdy Pittsburghu. Canadiens soupeřovi povolili pouhých 22 střel. A svou poctivou práci zúročili v 56. minutě.

Brankář Montrealu Carey Price zasahuje proti Pittsburghu
zdroj: ČTK/PA autor: Frank Gunn

Útočník Paul Byron při signalizovaném vyloučení ještě nabídl puk před poloodkrytou branku, kterou tentokrát strážil Tristan Jarry. Artturi Lehkonen se nemýlil a zmrazil soupeře. Postup do čtvrtfinále Východní konference ještě pečetil v poslední minutě náhodným vyhozením, které zapadlo do branky, kapitán Weber.

Florida Panthers – New York Islanders 1:5

Islanders nastoupili na Floridu už v úvodní třetině a jako první skóroval ve 12. minutě Beauvillier, jenž z otočky bekhendem z úhlu překvapil Sergeje Bobrovského. Druhou trefu přidal třiadvacetiletý forvard v akci dva na jednoho po přihrávce Barzala.

Střelec New Yorku Islanders Anthony Beauvillier
zdroj: ČTK/AP autor: Chris Young

Panthers si pomohli jako už několikrát v sérii z přesilovky v závěru úvodní části zásluhou Mikea Hoffmana. To bylo ale z jejich strany vše a výsledek 5:1 dokreslili také z početní převahy Brock Nelson, z úniku Barzal a do prázdné branky Jean-Gabriel Pageau. Islanders tak ovládli sérii 3:1 na zápasy.

Arizona Coyotes – Nashville Predators 4:3 po prodloužení 

Utkání, v němž Predators hráli za stavu 1:2 o setrvání v play-off, několikrát dotahovali. Po úvodním tlaku Nashvillu se paradoxně prosadil arizonský Michael Grabner. Krátce po startu druhé části chybnou rozehrávku finského gólmana Predators Juuse Sarose trestal zkušený Phil Kessel.

Nashville se vrátil do utkání trefami Matta Duchena a Viktor Arvidssona ve druhé třetině. Ovšem stěžejní švédský forvard po střele, kterou schytal na žebro, do třetí části už nenastoupil. Zastoupil ho krajan Filip Forsberg vyrovnáním pouhých 31 sekund před koncem základní hrací doby. Jenže v prodloužení poslal Arizonu dál Brad Richardson.

Minnesota Wild – Vancouver Canucks 4:5 po prodloužení

Pátý zápas si nevybojovala ani Minnesota, přestože v základní hrací době ani jednou neprohrávala. Wild dali první gól zápasu, ve 26. minutě vedli 3:1. O dvougólový náskok brzy přišli, ale do kabin šli po dvou třetinách za stavu 4:3. Vancouver vyrovnal v 55. minutě trefou Bo Horvata a po 11 sekundách prodloužení ukončil sérii Christopher Tanev.

Kvalifikace play-off NHL:

Východní konference (Toronto) - 4. zápas:

Florida - New York Islanders 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky: 19. Hoffman - 12. a 16. Beauvillier, 29. B. Nelson, 51. Barzal, 58. Pageau. Střely na branku: 25:38. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Beauvillier, 2. Barzal, 3. Varlamov (všichni Islanders). Konečný stav série: 1:3.

Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky: 56. Lehkonen a 60. Weber. Střely na branku: 22:22. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Price, 2. Lehkonen, 3. Petry (všichni Montreal). Konečný stav série: 3:1.

Columbus - Toronto 3:4 v prodl. (1:0, 1:0, 1:3 - 0:1)
Branky: 4. Atkinson, 25. Gavrikov, 55. Jenner - 57. W. Nylander, 57. Tavares, 60. Hyman, 74. Matthews. Střely na branku: 39:53. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. Hyman (oba Toronto), 3. Merzlikins (Columbus). Stav série: 2:2.

Západní konference (Edmonton) - 4. zápas:

Arizona - Nashville 4:3 po prodloužení (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)
Branky: 18. Grabner, 22. Kessel, 45. Oesterle, 66. Richardson - 25. Duchene, 29. Arvidsson, 60. Forsberg. Střely na branku: 34:52. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kuemper, 2. Ekman-Larsson, 3. Richardson (všichni Arizona). Konečný stav série: 3:1.

Chicago - Edmonton 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Branky: 6. Saad, 8. Highmore, 49. D. Kubalík - 1. J. Archibald, 23. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 29:45. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Crawford, 2. J. Toews, 3. D. Kubalík (všichni Chicago). Konečný stav série: 3:1.

Minnesota - Vancouver 4:5 v prodl. (2:1, 2:2, 0:1 - 0:1)
Branky: 3. Kunin, 14. E. Staal, 26. Eriksson Ek, 40. Sturm - 13. Pearson, 28. B. Sutter, 29. Q. Hughes, 55. Horvat, 61. Ch. Tanev. Střely na branku: 28:31. Hráno bez diváků. 1. Ch. Tanev, 2. Horvat, 3. Q. Hughes (všichni Vancouver). Konečný stav série: 1:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články