Hlavní obsah

Výhody jablečného octa, pro které jej budete milovat

Foto: ArtemSh, Shutterstock.com

Foto: ArtemSh, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná ho máte v kuchyni a používáte ho k přípravě zálivek a dochucování salátů. Jablečný ocet toho ale svede mnohem více. Na co všechno ho můžete využít a jaká denní dávka je akorát, abyste si naopak neublížili?

Článek

Surový, nefiltrovaný a nepasterovaný jablečný ocet se vyrábí z jablečné šťávy zkvašené do podoby moštu, který se potom nechá zkvasit ještě jednou. Obsahuje cenné bakterie, enzymy, kyselinu octovou a další látky, které působí proti diabetu, mikrobům, obezitě i cholesterolu.

Aby vám jeho blahodárné účinky dobře posloužily, platí i tady nepřehnat to s množstvím. Nadužívání může poškodit zubní sklovinu  nebo vést k zažívacím potížím, pálení žáhy, nadýmání a nevolnosti. Abyste se těmto problémům vyhnuli, neměli byste denně užívat více než dvě lžíce. S čím vám pomůže?

1. Mírní akné

Jablečný ocet obsahuje kyseliny, které pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky ucpávající póry a pomáhá obnovovat a vyvažovat pH pokožky. Může vás tak zbavit akné. „Díky vysokému obsahu vitaminů je po smíchání s vodou vhodný i do pleťových masek nebo odličovacích vod,“ potvrzuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK. Hojivou masku hravě připravíte i doma.

Jak na to? Smíchejte stejné díly jablečného octa a vody, přidejte trochu medu a naneste na pokožku postiženou akné. Před opláchnutím nechte působit 15 minut. Provádějte jednou denně, dokud se situace nezlepší.

Foto: Lyubimova Tatiana, Shutterstock.com

Pomůže s hubnutím, kontrolou cukru v krvi i péčí o pokožkuFoto: Lyubimova Tatiana, Shutterstock.com

2. Působí proti lupům

Kyselé pH jablečného octa se dá využít i pro oplachy na vlasovou pokožku postiženou lupy. „Kyselé pH a zároveň šetrné vlastnosti likvidují kvasinky, a tím mírní lupovitost,“ radí docentka.

Jak na to? Vlasy umyjte, jak jste zvyklí, poté přelijte šálkem vody smíchané se dvěma lžícemi jablečného octa. Směs vmasírujte do pokožky hlavy, nechte působit dvě minuty a opláchněte. Provádějte dvakrát týdně, dokud lupy nezmizí.

3. Pomáhá s kontrolou cukru v krvi

Při cukrovce tělo vůbec neprodukuje hormon inzulin, který snižuje hladinu cukru v krvi, nebo jen tak málo, že na něj buňky nedokážou reagovat. Glukóza tak zůstává v krvi a může způsobit postižení orgánů. Jablečný ocet podle studií pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou, protože zlepšuje citlivost buněk na inzulin.

Jak na to? Pro cukrovkáře může být proto výhodné vypít standardně každý večer před spaním sklenici vody se dvěma lžícemi jablečného octa. Podle jedné studie takový přístup snižuje hladinu cukru v krvi až o čtyři procenta!

Foto: mythja, Shutterstock.com

Jako lék a pochutina je známý už po staletí a říká se mu také elixír mládíFoto: mythja, Shutterstock.com

4. Podporuje hubnutí

Díky kyselině octové podporuje hubnutí. Ta totiž zabraňuje hromadění tělesného tuku, a může dokonce aktivovat geny, které se na odbourávání tuku, především břišního, podílejí.

Jak na to? Abyste podpořili redukci hmotnosti, vypijte každé ráno na lačno a večer 300 mililitrů vlažné vody smíchané se lžící jablečného octa. „U této kúry je potřeba vydržet minimálně měsíc,“ zdůrazňuje Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.

5. Mírní příznaky menopauzy

Nepříjemné projevy menopauzy, jako jsou návaly horka, noční pocení, bolesti hlavy a infekce močových cest nebo ztuhlé klouby, může užívání jablečného octa také zmírnit. Ten totiž pomáhá regulovat škodliviny, které se tělo snaží vyloučit potem, což snižuje intenzitu návalů nočního pocení. Díky obsahu draslíku tiší bolesti a ztuhlost kloubů.

Jak na to? Dokud se situace neustálí, pijte pro mírnění symptomů každé ráno na lačno a večer sklenici vody se lžící jablečného octa, dochutit můžete medem. Už máte tento zázrak doma?

Reklama

Načítám