5 tipů, jak efektivně provonět váš domov. Zkuste trik s aviváží nebo pomalý hrnec

Vůně květin u vás doma? Vyzkoušejte vaření v hrnci, květové silice v difuzéru nebo vaši oblíbenou aviváž Canva

Voňavá domácnost, ve které je radost být. A žít. Jak ale docílit příjemné vůně napříč celým bytem či domem? Máme pro vás několik nápadů, díky kterým bude váš interiér provoněn příjemnou vůní čistoty. Vyzkoušejte pohlcovač zápachu na koberce či nábytek, ozdobte místnost stylovým difuzérem nebo vsaďte na přírodní osvěžovače vzduchu, které vytvoříte raz dva.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Máte doma mazlíčky?

Pokud chováte čtyřnohého kamaráda – nebo dokonce kamarády, pak vás může trápit zápach typický pro domácnost s mazlíčky. Specifického pachu zvířat se však jednou za čas rychle zbavíte odpuzovačem zápachu, který můžete použít na koberec, stejně jako na sedací soupravu či křeslo – prostě tam, kde se mazlíčci pravidelně vyskytují. Jak na to? Smíchejte jedlou sodu se sušeným rozmarýnem a pár kapkami levandulového esenciálního oleje. Opravdu pořádně promíchejte, abyste si olejíčkem nezničili textil či koberec. Poté stačí rozprášit po koberci či pohovce a nechat působit alespoň půl hodiny. Nakonec důkladně vysajte – pach bude pryč, zůstane pouze čistá a příjemná vůně bylin.

Aroma esence pro náročné

Přírodní osvěžení, které moc nestojí a navíc se snadno používá. Stačí nakoupit oblíbené esenciální oleje, tedy 100% přírodní silice, které tak silně a krásně voní. Oblíbené vůně nemusíte používat pouze v aroma lampě, vystačíte si i bez svíčky. Pořiďte si keramické nebo dřevěné aplikátory na esence. Poslouží i vonný kámen. Ty pak pokapejte oblíbenou vůní a umístěte tam, kde si chcete užívat voňavou atmosféru. Voňavé nosiče poslouží v šatníku, na toaletě, v místnostech, ale dokonce i na parapetech – vyzkoušejte třeba levanduli proti nevítané návštěvě komárů.

Stylová aroma lampa v akci
Koření může provonět váš domov nejen o Vánocích nebo při vaření Canva

Trik s aviváží – snadno a voňavě

Kdepak, ne všechny oděvy se mohou prát s vaší oblíbenou aviváží. I přesto jim však můžete zajistit příjemnou svěžest. Jak na to? Namísto drahých osvěžovačů šatníku či místnosti použijte obyčejný ubrousek namočený v aviváži. Ten nechte volně usychat na talířku kdekoli v místnosti nebo v šatně. Příjemné aroma zůstane zřejmé ještě několik dní. 

Stylové difuzéry pro náročné

Jak provonět domov stylově? Pořiďte si trendy difuzér, který vytváří voňavou mlhu. Různé dekory elektrických difuzérů slibují, že si vyberete, ať už dáváte přednost minimalistickým doplňkům, nebo toužíte po modelu v dekoru dřeva. Přístroj za pomoci ultrazvuku vytvoří mlhu z vody a několika kapek esenciálního oleje. Nejenže skvěle vypadají – ještě k tomu dokonale voní. Co takhle jeden umístit na noční stolek?

Tip: Pořiďte si difuzér, který provoní váš domov a dodá ovzduší příjemnou vlhkost. Sledujte akční letáky na Kupi.cz a nenechte si ujít tu nejlepší cenu.

Aroma esenci si můžete vyrobit doma z bylinek Canva

Uvařte si vůni podle sebe 

Poslední možností, jak provonět dům, chatu či chalupu, je hrnec. Jste překvapení? Stačí totiž nasbírat citrusové slupky, oblíbené bylinky a koření – a hra může začít. Nejprve rozehřejte aromatické slupky, následně přidejte vodu, koření a bylinky – můžete přidat také aroma olejíček. Pokud jste doma, nechte v hrnci na mírném stupni či plameni vařit aroma směs i celé odpoledne – stačí kontrolovat přítomnost vody. O krásnou vůni máte vystaráno.

Tip: Máte doma pomalý hrnec? Skvělé! Pak stačí slupky s bylinkami a kořením nechat pomalu několik hodin vařit v něm a máte jistotu, že se vám voda nevyvaří. Nejenže krásně provoní celý dům, ale výsledný odvar můžete dát do skleniček, ponořit do nich dřevěné špejle a rozmístit je po celém domě.