Zázvor si nenoste z obchodu pořád dokola. Raději ho pěstujte donekonečna doma

od Šárka Blahoňovská
1 minuta čtení
zazvor
zazvor

Zázvor lékařský je rostlina oblíbená pro aromatickou chuť a vůni svého kořene. Právě z něj připravujeme v létě zázvorové limonády a na podzim čaje s medem a citrónem při nachlazení. Možná i vám se stalo, že vám zázvor doma vyklíčil dříve, než jste jej stihli spotřebovat. Co ho místo vyhazování raději zasadit a už nemuset do obchodu?

Přívlastek lékařský nemá zázvor jen tak. Jeho léčivé schopnosti jsou známé už od starověku, především v čínské medicíně má své stálé místo.

Právě z Číny ostatně tato rostlina pochází a rozšířila se odtud do světa. V současnosti je rekordmanem v pěstování zázvoru Indie.

Zvládnete to v domácích podmínkách

Chcete-li mít zázvor pořád při ruce ať už proto, že vás štve jeho cena, nebo jen zkrátka milujete jeho chuť a účinky, zpozorněte. Dá se totiž velmi snadno pěstovat i v domácích podmínkách.

Jakožto rostlina pocházející ze subtropického až tropického podnebí se nehodí na zahradu, ale pouze do květináče či do skleníku.

Nejlepší je samozřejmě sázet zázvor na jaře. Dělá se to tak, že se odřeže kousek kořene, který jste si přinesli z obchodu. Pro pěstování rostliny není vhodný jakýkoliv kousek, musí obsahovat očka. Právě z nich totiž zelená rostlina připomínající trochu trávu vyroste.

Takový kus dáte do květináče a se zeminou tak, aby ona očka směřovala vzhůru. Zázvor by měl být zasazen do půdy, jejíž vlhkost budete doma udržovat, a květináč by měl být umístěn na dostatečně světlém místě. Přímo slunce ale není úplně vhodné.

Na podzim můžete „sklízet“ a dál množit

Když se vám bude dařit, poroste zázvor v následujících týdnech až do výšky přes padesát centimetrů. Rostlinu roste pravidelně pomocí rozprašovače.

Na podzim pak můžete z květináče rostlý kořen vybrat a odříznout část, kterou nezpracujete, ale použijete na další pěstování. A takto jednoduše to můžete praktikovat pořád dokola.

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články