Gin s tonikem pořád frčí. Víte, jak si namíchat koktejl v ideálním poměru?

Sklenice s namíchaným ginem s tonikem, kostkami ledu a kouskem citronu Jacob Lund / Shutterstock.com

Klasika, která nezklame, to je gin s tonikem. Tradiční alkoholický míchaný nápoj známe už od počátku 19. století, kdy ho s oblibou popíjeli příslušníci Britské Východoindické společnosti jako prevenci před malárií. Gin prý do drinku důstojníci přimíchávali na zmírnění hořkosti, tehdejší tonik byl totiž kvůli látce zvané chinin velmi hořký. Dnes už se ale gin a tonik nepopíjí jako prevence před malárií, nýbrž spíše jen tak na chuť. A tak si ukážeme, jak jej správně namíchat.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Co je vlastně gin tonic?

Gin tonic je oblíbený alkoholický drink, který se skládá z ginu a toniku. Gin je destilovaná lihovina s přídavkem borůvek nebo jalovce a dalších bylin, které mu dodávají charakteristickou vůni a chuť. Tonik je sladká soda obsahující chinin, který nápoji dodává specifickou výrazně hořkou chuť. Dnes je gin tonic populární po celém světě a existuje mnoho variant a receptů, jak si ho připravit.

Správný poměr

Obvykle se používá poměr 1 : 3 nebo 1 : 4 mezi ginem a tonikem, ale záleží na osobní preferenci.

Co přidat do ginu s tonikem?

Někteří lidé také přidávají do nápoje plátky citronu, limetky, okurky nebo jiného ovoce či bylinek pro lepší aroma a chuť.

V jaké sklenici ho servírovat?

Gin tonic se podává ve vysoké sklenici s ledem a je ideální pro osvěžení v horkých dnech.

Ulovte si gin ve slevě

Kupte se slevou Gin Beefeater.

Porovnat slevy

Tradiční recept na drink gin tonic

Odměřit panák, nalít do sklenice, přidat tonik, led, plátek citrusu a je hotovo. Tento drink budete mít hotový dřív, než vyslovíte jeho zkrácené označení – GT.

Potřebujete:

Jak připravit gin tonic?

  1. Do sklenice nalijte gin a přisypte kostky ledu.
  2. Doplňte vychlazeným tonikem a navrch přidejte plátky citrusu.
  3. Místo citrusů můžete použít i plátky salátové okurky, které snadno připravíte pomocí škrabky. Okurka dodá drinku svěží chuť.
  4. Koktejl podávejte a pijte ihned po namíchání.
Barman připravuje gin s tonikem Maksym Fesenko / Shutterstock.com

Jaký gin na gin tonic zvolit?

Jaký gin, takový gin tonic. Neboli čím chutnější a kvalitnější gin koupíte, tím spokojenější budete s výsledkem. Cena za lahev ginu (o objemu 0,7 l) začíná zhruba na částce 150 Kč, vyšplhat se ale může až k několika tisícům. Záleží, po jaké značce sáhnete.

Nejznámější značky ginu, které v Česku koupíte

Lahev ginu koupíte ve všech běžných supermarketech. Asi nejznámějším ginem i mezi laiky je Gin Beefeater s proslulým vojákem na etiketě. Tito vojáci v červené uniformě byli strážci londýnské věznice Tower a přezdívalo se jim „Beefeaters“, odtud tedy i název stejnojmenné značky. Lahev (o objemu 0,7 l) stojí okolo 400 Kč. Gin Beefeater ovšem nově nabízí i ochucené varianty, konkrétně příchutě pink, červený pomeranč a jahoda.

Levnější vs. dražší značky ginů

Mezi levnější výrobce ginů patří například Gin Dry GMG (0,7 l za 200 Kč), dále Gin Dynybyl (0,7 l za 240 Kč) nebo Kensington Original Dry Gin (0,7 l za 215 Kč). Všechny tyto výrobky najdete běžně v supermarketech.

Pokud vás zajímají dražší značky, pak je třeba zmínit Gin Hendrick's s cenovkou kolem 800 Kč za 0,7 l. Zajímavé je, že firma neexistuje příliš dlouho – její první gin spatřil světlo světa teprve v roce 1999. Při jeho výrobě se používá více než 11 různých ingrediencí.

Mezi další dražší značky patří Gin Dry The Botanist, který prodává litrovou lahev za skoro 1 000 Kč. Pokud však pijete gin s tonikem často, takový špás by vás vyšel pěkně draze. Podívejte se tedy raději na giny v akci, které najdete na Kupi.cz.

Zdroj: pernod-ricard.cz, thespruceeats.com, televizeseznam.cz, en.wikipedia.org, vinepair.com