Hlavní obsah

Korupční skandál ve vedení světového fotbalu znovu ožívá?

Curych

Předseda Mezinárodní fotbalové federace Gianni Infantino považuje za absurdní, že jej začaly švýcarské úřady vyšetřovat kvůli tajným schůzkám s generálním prokurátorem Michaelem Lauberem. Ten vedl vyšetřování řady případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce. Podle Infantina už švýcarské úřady způsobily spoustu škody jak jemu, tak i celé federaci.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Šéf FIFA Gianni Infantino na ilustračním snímku.

Článek

"Během těchto schůzek nedošlo ani vzdáleně k ničemu ilegálnímu. Už jen myšlenka, že by tomu tak mohlo být, je absurdní," napsal Infantino v dopise všem 211 členským asociacím. Za padesátiletého Švýcara se už dříve postavila FIFA, kterou bývalý zdiskreditovaný předseda Sepp Blatter vyzval k Infantinově suspendování.

Lauber vedl vyšetřování nejméně 25 případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce při volbách pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022. V roce 2018 vyšlo najevo, že se mezitím dvakrát sešel s Infantinem, později se objevily důkazy o jejich třetí neohlášené schůzce.

Před dvěma lety Lauber první dvě schůzky s Infantinem z roku 2016 přiznal a uvedl, že to byla odůvodněná setkání s novým šéfem FIFA na téma vyšetřování korupčních kauz. K třetímu setkání v bernském hotelu z června 2017 prokurátor i Infantino později řekli, že si nepamatují, o čem mluvili.

Federální švýcarský soud před časem shledal, že Lauber v několika bodech porušil své oficiální povinnosti a lhal vyšetřovatelům. To Lauber, který svým odstoupením chtěl podle vlastních slov ochránit pověst úřadu, popírá.

Také Infantino, který byl do čela FIFA zvolen po vypuknutí rozsáhlého korupčního skandálu ve vedení světového fotbalu v roce 2015, označil schůzky za zcela legitimní a legální. Postavila se za něj i FIFA. Je přesvědčená, že se nakonec ukáže, že Infantino neudělal nic špatného.

Reklama