Ústí nad Labem: Hnízdní budka zase jako nová, obydlí pro sokolí pár je připraveno

08.08.2020 14:49

Do úklidu sokolí budky na komořanském komíně se v minulém týdnu pustil ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog, kurátor sbírky Muzea v Ústí nad Labem a pracovník o.p.s. ALKA Wildlife. Dočasné hnízdiště dravců, umístěné na ochozu komína ve výšce 150 metrů, je tak opět připraveno přivítat budoucí sokolí pár.

Ústí nad Labem: Hnízdní budka zase jako nová, obydlí pro sokolí pár je připraveno
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

„Již v roce 2013 opakovaně zaznamenali ornitologové přelety sokola stěhovavého nad areálem naší teplárny. Vzhledem k tomu, že šlo o chráněné dravce, kteří si dost často velmi obtížně, zejména jedná-li se o lidské stavby, hledají vhodné místo ke hnízdění, vyhověli jsme žádosti společnosti ALKA Wildlife a nainstalovali speciální hnízdní budku na ochoze komína,“ sdělila Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny, která ornitologa při výstupu na komín doprovázela.

Samotnou instalací budky však péče o sokoly nekončí. Velmi důležité je se také o budku starat a nejlépe po hnízdní sezóně ji vyčistit. „ Ani v přírodě si sokoli vlastní hnízdo nestaví. Využívají hnízd jiných druhů, případně jen skalní římsy a podobně. Při opakovaném použití hnízda však dochází i k jeho obsazení ptačími parazity, kteří mohou hnízdící opeřence řádně sužovat. V přírodě to tito dravci řeší alespoň občasným střídáním obydlí. V případě budek je ideální jejich obsah po pár letech vyměnit za nový,“ osvětlil Václav Beran.

sokoli

Z ochozu komína snesl ornitolog větší pytel se zbytky potravy, trusu a podkladového keramzitu. Jeho obsah projde následnou analýzou v Muzeu města Ústí nad Labem. Tak výzkumný pracovník zjistí složení stravy opeřenců. „Sokol nemá ve zvyku uklízet zbytky potravy a obecně si hnízdo nějak čistit, takže obsah budky nám napoví, co nosí rodiče mláďatům za kořist. Při samotném čištění budky nebyl na určování zbytků čas, ale i tak jsme mohli zaznamenat křídlo sojky obecné, dlaska tlustozobého, špačka obecného a také hojné zbytky holubů domácích,“ vypočítává Beran oběti opeřených predátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…