Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Piráti a obyvatelé Chanova jsou proti výstavbě tzv. čunkodomů a vedení Mostu vzkazují: Zaměstnejte místní Romy na opravě poškozených domů

08. srpna 2020
Čtení na 2 minuty

Vedení Mostu nehodlá ustoupit od záměru vybudovat příští rok v Chanově tzv. čunkodomy, tedy modulové kontejnerové bydlení. Proti tomuto záměru vznikla další petice obyvatel Chanova, proti se staví opozice a stejně tak ho již dříve nedoporučila Agentura pro sociální začleňování, která kvůli tomu s Mostem ukončila spolupráci. Výstavbu kontejnerových bytů letos v únoru kritizovala i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

“Projekt je dokončený, nyní se zpracovává vizualizace, kterou představíme občanům na podzim,” uvedl v týdnu mostecký primátor Jan Paparega (ProMost) s tím, že při přípravě projektové dokumentace se zjistilo, že bude nutné zvýšit kapacitu dodávek elektrické energie.”A zvýšení trvá u ČEZ dvanáct až čtrnáct měsíců. Bylo proto jasné, že nestihneme projekt letos zrealizovat, a tak jsme ho přesunuli na další rok,” vysvětlil Paparega.

Obyvatelé Chanova požadují v petici, aby město vybralo stavební firmu, která by s pomocí místních obyvatel zrekonstruovala menší chanovské paneláky. 

Proti záměru dlouhodobě vystupuje opoziční Pirátská strana. “Zastáváme názor, že nápad postavit v Chanově kontejnerové ghetto v ghettu a nastěhovat do něj nejchudší Romy, nepřinese zlepšení, ale naopak zhoršení a eskalaci situace,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Adam Komenda, mostecký zastupitel za Pirátskou stranu.

“Myslíme, že daleko lepší myšlenka je opravit poškozené domy a na opravě zaměstnat chanovské obyvatele, kteří by se vlastní práci mohli zasloužit o důstojné bydlení. Takto v Chanově v minulosti proběhla oprava už několika domů a jsou stále v dobrém stavu, jejich obyvatelé si jejich stav hlídají. Toto řešení by také bylo levnější,” dodal Komenda.

Stejný názor mají i někteří obyvatelé chanovského sídliště, kteří podepsali již druhou petici proti výstavbě tzv. čunkodomů a požadují, aby město vybralo stavební firmu, která by s pomocí místních obyvatel zrekonstruovala menší chanovské paneláky. 

První petici loni podepsalo přes sto obyvatel Chanova, ale neuspěli. Druhou přerušila pandemie COVID-19 a nashromážděno bylo 50 podpisů. “Lidé se ještě chodí podepisovat. Doufám, že podpisů bude víc než sto. Pak petici předám a uvidíme, jak se k tomu město postaví,” uvedl pro Denik.cz autor petice Ján Chromý.

Mostecký primátor Jan Paparega tvrdí, že kontejnerové bydlení bude kvalitnější než bydlení v současných panelových domech. S tím Chromý nesouhlasí. Podle něj kontejnerové bydlení není pro Chanov vhodné, protože hlavně rodinám s malými dětmi poskytne horší podmínky než opravené paneláky. Obává se například nedostatečné izolace stěn. “Lidé mohou mít zdravotní problémy, a to přece není v zájmu úřadů,” uvedl iniciátor petice.

Sídliště Chanov se nachází asi dva kilometry od Mostu na návrší západně nad osadou Chanov, která je místní částí obce Obrnice. Sídliště vzniklo v roce 1978, když zde postupně vyrostla základní škola a 13 obytných bloků se zhruba 400 byty. Sem pak byli postupně přestěhováni Romové ze Starého Mostu, který byl zbourán kvůli těžbě hnědého uhlí.

ARCHIVNÍ VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon