Amelia Earhart, pilotka rekordmanka, zmizela za záhadných okolností

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
amelia earhart
amelia earhart

Její jméno se rychle stalo legendárním. Amelia Earhart se jako jedna z prvních žen proslavila mezi piloty. Ve dvacátých a třicátých letech nalétala stovky kilometrů a v roce 1932 se stala první ženou, která přeletěla Atlantik. Osudným se jí ale stal pokus a obletění celého světa. Tehdy totiž zmizela za záhadných okolností a dodnes existuje řada konspiračních teorií o tom, co se tehdy vlastně stalo.

Na cílový ostrov nikdy nedoletěla

Start letadla se uskutečnil 2. července 1937. Uvnitř stroje byla pouze pilotka Amelia Earhart a její navigátor Frederick Noonan.

Při odletu letadla od země mávali dvojici stovky diváků, kteří se těšili na šťastný výsledek. Nikdo ale tehdy ještě netušil, že to je naposledy, kdy ucítí Amelia s Frederickem pevnou půdu pod nohama. Po nějaké době totiž pilotka přestává slyšet pokyny z člunu,  který jí má pomoci s navigací.

Ačkoli navigátor slyšel Amelii i jejího pomocníka dobře, oni neustále opakovali, že nerozumí jedinému slovu. Brzy na to se signál vytratil úplně. A od té chvíle o letadlu nikdo nikdy neslyšel.

Sám prezident Franklin Roosevelt brzy na to vyhlásí pátrání, ale ani posádka, ani letadlo samotné se už nikdy nikde neobjevilo. A tak začaly vznikat spekulace o tom, co se tehdy skutečně stalo.

Byla sestřelena Japonci, nebo za to mohl alkohol?

O navigátorovi Fredovi Noonanovi se vědělo, že má problémy s alkoholem. Několik svědků ho údajně vidělo popíjet i před startem letadla.

Mohla tedy jeho opilost za chybu v navigaci? Jak by ale poté bylo možné, že kontrolní člun hlášení slyšel dobře, zatímco druhá strana nerozuměla ani slovu?

Mnohem pravděpodobnější teorií je, že byla Amelia Earhart sestřelena Japonci. Ti si ji totiž mohli splést se špionkou.

Existují také verze, ve kterých je Amelia podle svědků vězněna na japonském ostrově, na který doletěla, a až po čase popravena japonskými vojáky.

Jedna z možností tvrdí dokonce to, že Američané skutečně pilotku využili pro špionáž a její pokus o oblet celého světa byl pouze kamufláží. Japonci ale tento fakt prokoukli a postarali se o to, aby nevyšel.

Jaká je skutečná pravda, se dnes již nejspíš nedozvíme. Amelia Earhart byla tak jako tak první ženou, která létání zasvětila celý svůj život, a zaslouží si velkou poctu. Její konec byl pravděpodobně tragický, dodnes ale není známo, jak moc.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články