Žít život naplno: Duševní zdraví v Austrálii

Žít život naplno: Duševní zdraví v Austrálii
8. srpna 2020 Události Autor: Anežka Hlávková

Duševní zdraví v Austrálii - to je podtitul prohlášení vydaného Australskou biskupskou konferencí. Hlavní titul devatenáctistránkového dokumentu nese název Žít život naplno. Odkazuje se na nutnost zůstat především duševně v pohodě v době koronavirové pandemie.

Australští biskupové vydali dokument zabývající se významem péče o duševní zdraví. Apeluje jak na církevní tak světské autority.  Toto prohlášení vydala včera Australská biskupská konference, jak dnes informoval server Vatican News. Australští biskupové povzbuzují církevní komunity i vládu, aby nastavila duševní pohodu věřících jako svou prioritu.

Dokument biskupové vydali také při příležitosti blížícího se dne Neděle sociální spravedlnosti, který v Austrálii slaví 30. srpna. V prohlášení biskupové citují i papeže Františka, který uvádí, že testem závazku naší společnosti k dobru je to, s jakou péčí přistupujeme k lidem znevýhodněným. K těm, kteří jsou nejvíce zranitelní – a to i duševně. V tomto ohledu australská církev apeluje na místní vládu a vybízí celý národ, aby se zaměřil na změnu politiky a přístupu k postiženým nemocí covid-19. A to i těm, kteří se nemocí nenakazili přímo. V mnohých totiž v současné době vzrůstá pocit samoty nebo beznaděje. „Naše společnost má tendenci tlačit se nebo odtahovat se od těch, kteří nás konfrontují s našimi slabostmi a omezeními,“ zdůrazňuje biskup Brady a dodává, že: „To není Ježíšova cesta.“ Biskup Brady v devatenáctistránkovém dokumentu vybízí všechny, abychom se vydali následovat Krista a přiblížili se tak těm, kteří trpí duševním onemocněním. „Uznejme, že jsou členy Kristova Těla. Vždyť „oni“ jsou součástí „nás,“ uvádí biskup. „Teprve potom můžeme říci, že jsme v tom všichni společně. Teprve potom můžeme ŽÍT ŽIVOT NAPLNO.“

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony