Husí kůže podporuje růst vlasů a chlupů

Když je člověku zima, je vyděšený nebo extrémně vzrušený, na kůži se mu utvoří tzv. husí kůže. Kolem cibulek vlasů a chlupů se smrští svaly a vytvoří hrbolek hmatatelný na pokožce. Podle vědců z Harvardovy univerzity tento jev souvisí s růstem vlasů a chlupů. Čím častěji člověk zažívá husí kůži, tím má zdravější porost vlasů a chlupů. Pomoci by tedy mohlo otužování.

„Husí kůže reguluje kmenové buňky, které obnovují vlasové cibulky,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity. Ti odhalili unikátní nervové propojení mezi svaly vlasové cibulky a kmenovými buňkami. A popsali dráhy vzájemné regulace obou systémů.

Čím častější stimulace běháním mrazu po kůži, tím zdravější cibulky a zřejmě i porost vlasů a chlupů. Nedostatek stimulace naopak může souviset se ztrátou folikulů, z nichž vyrůstá vlas či chlup.

Husí kůže a její vliv na růst chlupů máme po předcích, kteří ještě měli huňatou srst. Tělo vystavované nízkým teplotám často zažívalo onu husí kůži, což zpětně podporovalo hustotu ochlupení. A je možné, že s oděvy, přikrývkami a ohněm, které už našim předkům pomáhaly se udržovat v teple, došlo k ústupu ochlupení.

„V naší studii jsme odhalili zajímavý dvousložkový segment, který nejenže reguluje kmenové buňky v ustáleném stavu, ale také upravuje chování kmenových buněk podle vnější teploty,“ tvrdí doktorka Ya-Chieh Hsu z Institutu pro výzkum kmenových buněk Harvardovy univerzity.

Podle ní oblečení, vytápění a další vymoženosti vedly k zániku ochlupení i vlasů na těle. Je to ale ekologická adaptace.

„Žijeme v neustále se měnícím prostředí,“ dodává doktorka Hsu, jejíž výzkum publikoval odborný časopis Cell.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat