Protestující v Bejrútu zaútočili na několik ministerstev. Na útěku před demonstranty zemřel policista

Demonstranti v libanonském hlavním městě Bejrútu v sobotu vzali útokem budovy ministerstev a poškodili kanceláře Sdružení libanonských bank. Na bejrútském náměstí Mučedníků se podle agentury Reuters shromáždil dav čítající asi deset tisíc lidí. Policie proti nespokojencům použila slzný plyn. Podle sdělení mluvčího policie přišel o život jeden strážce zákona. Libanonský Červený kříž uvedl, že 55 lidí skončilo v nemocnici. Premiér Hasan Dijáb oznámil, že jedinou cestou z nynější krize je vyhlásit předčasné volby. Libanonci v metropoli demonstrují po úterním ničivém výbuchu v tamním přístavu.

Neštěstí v přístavu si vyžádalo životy nejméně 158 lidí a dalších šest tisíc bylo zraněno. Kolem 300 tisíc lidí přišlo o domov. Mnozí Libanonci tvrdí, že výbuch a jeho okolnosti odrážejí neschopnost a rozsáhlou korupci vládnoucích elit.

O život během protestů přišel policista poté, co spadl do výtahové šachty, když utíkal před demonstranty, uvedl podle Reuters jeho kolega. Desítky demonstrantů pronikly do budovy ministerstva zahraničí, kde zapálili portrét prezidenta Michela Aúna.

„Zůstaneme tu. Vyzýváme všechny Libanonce, aby okupovali ministerstva,“ řekl jeden demonstrant do megafonu. Mezi demonstranty byli i veteráni. Jedna žena sdělila britskému kanálu BBC, že proniknout do ministerstva bylo snadné, jelikož bylo poškozeno při výbuchu. 

Na náměstí Mučedníků někteří z tisíců demonstrantů házeli kameny. Policie použila slzný plyn proti skupině, která se pokusila překonat zátarasy v ulici vedoucí k budově parlamentu. Policie také patrně použila gumové projektily a Reuters sdělila, že někdo na místě střílel ostrými náboji.

Podle televizních záběrů demonstranti vzali útokem také ministerstva energetiky a ekonomiky. Na protest dohlíželi i vojáci se samopaly. Vláda totiž po výbuchu vyhlásila v hlavním městě dvoutýdenní výjimečný stav. 

Část společnosti si přeje mezinárodní vyšetřování

Demonstranti tvrdí, že politici by měli být potrestáni za nedbalost, která podle nich byla příčinou mohutného výbuchu, a vyzvali vládu k demisi. Dosud se uvádělo, že výbuch byl pravděpodobně následek požáru, jenž vznikl v blízkosti skladu s 2750 tunami dusičnanu amonného, který tam byl neprofesionálně uskladněn šest let od zabavení z lodi ruského podnikatele.

Prezident Aún v pátek řekl, že se musí zjistit, zda šlo o nehodu, nebo zda výbuch nemohl způsobit vnější zásah. Odmítl ovšem výzvy k mezinárodnímu vyšetřování. Současné protesty jsou největší od loňského října, kdy tisíce lidí vyšly do ulic na protest proti korupci a špatné ekonomické situaci a přiměly tehdejšího premiéra Saada Harírího rezignovat.

Premiér Hasan Dijáb v sobotu večer oznámil, že požádá o uspořádání předčasných parlamentních voleb. „Z této krize se bez předčasných parlamentních voleb nemůžeme dostat,“ uvedl a doplnil, že on sám za hluboké ekonomické a politické problémy země nemůže. Také řekl, že je připraven ve funkci zůstat další dva měsíce, aby umožnil politikům spolupracovat v zavádění strukturálních reforem.

Střet protestujících s libanonskou policií
Zdroj: Hassan Ammar/ČTK

 Ve čtvrtek Bejrút navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron. Řada lidí sdělila, že je nepřekvapilo, že Macron šel i do zdevastovaných částí města, zatímco libanonští politici se tam neodvážili. „Doufám, že kontrolu nad námi prostě převezme jiná země. Naši lídři jsou zkorumpovaná banda,“ uvedla psycholožka Maryse Hayeková, jejíž rodiče při výbuchu přišli o dům.

Macron při své návštěvě Bejrútu slíbil rozzlobeným davům, že se peníze na pomoc Libanonu nedostanou do zkorumpovaných rukou. Francie spolu s OSN v neděli uspořádá online dárcovskou konferenci pro Libanon. Účast již přislíbil mimo jiné americký prezident Donald Trump.

Česko a ostatní státy přispěchaly na pomoc

Podle dosavadních odhadů libanonských úřadů mohl výbuch způsobit škody za až patnáct miliard dolarů. Hluboce zadlužený Libanon, který byl již před výbuchem a koronavirem v hluboké ekonomické krizi, by však takovou částku sám zaplatit nemohl. Francie a další státy včetně ČR bezprostředně po explozi přispěchaly Libanonu na pomoc, do země vyslaly letouny s potravinovou pomocí, lékařským vybavením čí pátrací týmy.

Z České republiky do Libanonu ve středu přiletěly čtyři desítky specialistů z týmu USAR, kteří jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek. Ve skupině jsou také kynologové se psy, statik či lékař. V sobotu český tým stejně jako další na pokyn libanonské armády pátrání přerušil kvůli zhoršené bezpečnostní situaci. Ta patrně souvisela s již dříve avizovanou demonstrací.